Στράτος Διονυσίου – 11 Μαΐου 1990

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Στράτου Διονυσίου, όταν έφυγε απρόσμενα από τη ζωή στις 11 Μαΐου 1990 σε ηλικία μόλις 55 χρόνων. Μια εμβληματική φωνή του λαϊκού πενταγράμμου, με απανωτές δισκογραφικές επιτυχίες χωρίς προηγούμενο, ο οποίος υπηρέτησε σταθερά το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι στην διάρκεια της τριαντάχρονης διαδρομής του. Δείτε ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο της ΕΡΤ, συνέντευξη του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο ίδιος βρισκόταν στο απόγειο της αναγνώρισής του.

ΜΙΚΡΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

(video)

Ημίωρη μουσική εκπομπή που ξεκίνησε να προβάλλεται 1982 με σκοπό να παρουσιάσει μεγάλα ονόματα από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Την πρώτη εκπομπή της σειράς, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Στράτο Διονυσίου είχε παρουσιάσει ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Αρχές δεκαετίας ’80, οπότε προβάλλεται η εκπομπή, ο Στράτος Διονυσίου είχε διανύσει πάνω από 20 χρόνια πορείας στο ελληνικό τραγούδι. Η συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαστεφάνου γυρίστηκε στο σπίτι του λαϊκού τραγουδιστή, στην οδό Σισίνη.

Ο ίδιος μιλάει για τον τόπο όπου γεννήθηκε, τη Νιγρίτα Σερρών, τους πρόσφυγες γονείς του και τα δύσκολα νεανικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου πάλευε για την επιβίωση. Αναφέρεται στο ξεκίνημά της καριέρας του στην Αθήνα, την εποχή που μεσουρανούσε ο Στέλιος Καζαντζίδης. Περιγράφει την επαφή του με τις δισκογραφικές εταιρίες αλλά και το πρώτο τραγούδι που τραγούδησε με τίτλο «Εγώ δεν είμαι ένοχος», των Χρήστου Κολοκοτρώνη και μουσική Σταύρου Χατζηδάκη, τραγούδι που τον ανέδειξε το 1959, το οποίο είχε συνδεθεί με την εκτέλεση στην Αμερική του θανατοποινίτη Κάριλ Τσέσμαν και έγινε μεγάλη επιτυχία. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του ’60 και στα ανατολίτικα μοτίβα που το επηρέασαν, κυρίως τουρκικά και ινδικά (ταινίες της Ναργκίς) που μιλούσαν στις ψυχές των λαϊκών ανθρώπων.

Η κουβέντα περιστρέφεται, επίσης, γύρω από τις συνθήκες που επικρατούσαν στα λαϊκά μαγαζιά με ζωντανή μουσική στις προηγούμενες δεκαετίες, και το πώς τα λαϊκά πάλκα μετεξελίχθηκαν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Προβάλλονται αντίστοιχα πλάνα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’70 και περιλαμβάνεται σχετική μαρτυρία του τραγουδιστή και στιχουργού Πρόδρομου Τσαουσάκη.

Στην εκπομπή, περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από ζωντανές εμφανίσεις του Στράτου Διονυσίου, από τη συναυλία στο Λυκαβηττό του 1981 και από το κέντρο του στην οδό Φιλελλήνων, όπου τραγουδούσε τότε με παρτενέρ τη Μαρίνα Βλαχάκη. Εμφανίζονται επίσης, ο Απόστολος Καλδάρας, η Χάρις Αλεξίου και ο παραγωγός δίσκων Σπύρος Ράλλης οι οποίοι μιλούν για την ιδιότυπη φωνή, την γνήσια έκφραση, και τον επαγγελματισμό του καταξιωμένου καλλιτέχνη.

Ακούγονται μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στράτου Διονυσίου: «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που περιέχεται σε απόσπασμα από την ταινία «Ορατότης Μηδέν», «Υποκρίνεσαι» σε μουσική Τάκη Σούκα και στίχους Μάκη Αλατζά, «Τα Πήρες Όλα κι Έφυγες» σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη και στίχους Γιάννη Πάριου, «Απόψε θα μεθύσω» σε μουσική Στέλιου Ζαφειρίου και στίχους Σόφης Παππά.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Γιαννόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 2 Νοεμβρίου 1982

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS