Τα γυρίσματα του «Τοπκαπί» στην Καβάλα, 1963

Τα αστέρια της μεγάλης οθόνης «έλαμψαν» στο λιμάνι της Καβάλας τον Οκτώβριο του 1963. Ο σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν και οι πρωταγωνιστές του βρέθηκαν εκεί για τις ανάγκες της ταινίας «Τοπκαπί». Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την ταινία Επικαίρων με το ρεπορτάζ από τα γυρίσματα.

«ΤΟΠΚΑΠΙ»… ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

(video)
Νέο

Η Μελίνα Μερκούρη, ο Πίτερ Ουστίνοφ και ο Μαξιμίλαν Σελ βρέθηκαν στην Καβάλα στις αρχές Οκτωβρίου του 1963, όπου πραγματοποιούνταν τα εξωτερικά γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Τοπκαπί». Δεν αρκέστηκαν μάλιστα μόνο στα υποκριτικά τους καθήκοντα. Οι κάτοικοι της πόλης τους είδαν να μεταφέρουν μέχρι και ξύλα, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους της παραγωγής.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ζιλ Ντασέν, βρίσκονταν συνεχώς στο πλευρό τους, δίνοντας τους οδηγίες, ενώ το κινηματογραφικό συνεργείο εργάζονταν πυρετωδώς, με στόχο το άρτιο αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής παραγωγής. Η ταινία, που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Έρικ Άμπλερ «Το φως της ημέρας», χάρισε τελικά στον Πίτερ Ουστίνοφ το Όσκαρ Β’ Ρόλου. Πρωταγωνιστούσαν επίσης οι Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Ακίμ Ταμίροφ, Τζο Ντασέν, Τίτος Βανδής κ.ά, ενώ τη μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις. Γυρίσματα έγιναν ακόμη στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι. Η ταινία των Επικαίρων γυρίστηκε στο διάστημα 3 έως 9 Οκτωβρίου 1963.

Παραγωγή: ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών)

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS