Τάσος Λειβαδίτης – 30 Οκτωβρίου 1988

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το θάνατο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, στις 30 Οκτωβρίου 1988. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο από τη σειρά μουσικών εκπομπών «Η περιπέτεια ενός ποιήματος»:

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ: ΤΑ ΛΑΪΚΑ

(video)
Νέο

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που είναι αφιερωμένο στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται πώς γνωρίστηκε μαζί του στα τέλη του 1944, πώς χάθηκαν στη συνέχεια και ξανάσμιξαν το 1960. Αποκαλύπτει επίσης άγνωστα περιστατικά από τη συνεργασία τους, που ξεκίνησε με το τραγούδι «Μάνα μου και Παναγιά», όπως και την ιστορία του τραγουδιού «Δραπετσώνα», τονίζοντας: «Ήταν μεγάλος ποιητής και παράλληλα ήταν άνθρωπος, με όλη την ουσία της λέξης. Άνθρωπος που ερχόταν, όπως κι εγώ, από τα στρατόπεδα και τις φυλακές. Είχε ζυμωθεί με τον λαό κι έπιασε την πεμπτουσία της λαϊκής ποίησης». Αναφέρεται επίσης στη συνεργασία τους στο δίσκο «Τα λυρικά», αλλά και στο αναπάντεχο τέλος του ποιητή.

Για τον Τάσο Λειβαδίτη μιλά και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στην ποίηση του, αλλά και στην είσοδο του στο χώρο του τραγουδιού, τονίζοντας ότι μαζί με τον Γιάννη Ρίτσο και το Νικηφόρο Βρεττάκο αποτελούσαν τη μεγάλη τριάδα της αριστερής ποιητικής θεματογραφίας στην Ελλάδα. Συμπληρώνει επίσης ότι: «Το πιο σημαντικό από όλα για την τεχνική του, είναι ότι κατόρθωσε τις εικόνες της ποίησης του να τις εντάξει στην καινούργια στιχουργική, χωρίς να χάνουν τίποτα από τη γοητεία τους».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούμε τον Τάσο Λειβαδίτη να απαγγέλλει ένα απόσπασμα από το έργο του «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας». Τραγούδια σε ποίηση δική του και μουσική Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Μαρία Δημητριάδη.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος

Έτος παραγωγής: 1990

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS