Θάνος Μικρούτσικος -13 Απριλίου 1947

Στις 13 Απριλίου συμπληρώνονται εβδομήντα πέντε χρόνια από τη γέννηση του Θάνου Μικρούτσικου. Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της ελληνικής σκηνής των τελευταίων δεκαετιών, ο Θάνος Μικρούτσικος άφησε πίσω του ένα πλούσιο και πολυποίκιλο έργο που συμπεριλαμβάνει εκτός από τα εκατοντάδες τραγούδια που εντάσσονται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, τη μελοποιημένη ποίηση, αλλά και τη συμφωνική, την πειραματική μουσική, την όπερα, τη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Με αφορμή τα εβδομήντα πέντε χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου δημιουργού, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς  μουσικών εκπομπών του 1988 με τη Μαλβίνα Κάραλη «Οι νότες και τα λόγια».

 ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Moυσική εκπομπή που σκιαγραφεί τα πορτραίτα  Ελλήνων συνθετών της νεότερης έντεχνης μουσικής μετά το 1960. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το εναρκτήριο επεισόδιο της σειράς, και προβλήθηκε στις 14/10/1988.  Στο πρώτο αυτό επεισόδιο της μουσικής εκπομπής της Μαλβίνας Κάραλη, καλεσμένος της εκπομπής είναι ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το έργο του συνθέτη, με αναφορά στο τραγούδι στην αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση περίοδο και  το «πολιτικό τραγούδι», τη μουσική του, τη «φόρμουλα και τη φόρμα» στο έργο του, καθώς και τη θέση του στο ελληνικό τραγούδι. Ο συνθέτης ερμηνεύει στο στούντιο κάποια από τα τραγούδια του. Παρουσιάζονται τα εξής τραγούδια: «Kuro Siwo» σε ποίηση Νίκου Καββαδία, «’Αννα μην κλαις» σε ποίηση Bertolt Brecht (Μπέρτολντ Μπρέχτ), «Ήσυχο βράδυ» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Θα σε υπερασπιστώ» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη. Παρουσιάζονται ακόμη τα τραγούδια «Μπουμ», «Πρωταθλητής», και «Καντιλακ» (σε στίχους Κώστα Τριπολίτη) σε ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, καθώς και το αβαν-γκαρντ μουσικό κομμάτι «Ντούο», (σαξόφωνο: Ντέιβιντ Λιντς, ηλεκτρικό μπάσο: Γιώργος Φακανάς).

Τραγουδούν στο στούντιο ακόμη ο Διονύσης Θεοδόσης και η Χάρις Αλεξίου τα εξής τραγούδια: «Η πρωινή ή βραδινή σερενάτα» σε στίχους ‘Αλκη Αλκαίου, «Τις νύχτες που κυκλοφορώ» σε στίχους Γιώργου Παυριανού, «Οι ακροβάτες». Η εκπομπή κλείνει με τον Θάνο Μικρούτσικο να ερμηνεύει το τραγούδι του «Αρλεκιν» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη.

 

Έτος παραγωγής: 1988

Ημερομηνία προβολής εκπομπής:

14/10/1988

 

Παρουσίαση:

Μαλβίνα Κάραλη

 

Σκηνοθεσία:

Σταύρος Ζερβάκης

 

Διεύθυνση παραγωγής:

Κατερίνα Κατωτάκη

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS