Το Θέατρο της Δευτέρας, “Παντρολογήματα”- τηλεοπτική πρεμιέρα 5 Ιουλίου 1976

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

Το θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ “Παντρολογήματα” παρουσιάστηκε από την ΕΡΤ στις 5 Ιουλίου 1976.

Α΄Μέρος (video)

Η εκπομπή “Θέατρο της Δευτέρας” παρουσιάζει τη σατιρική κωμωδία του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ «Παντρολογήματα» σε μετάφραση του Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία του Αντώνη Βογιάζου. Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σακελλαρίδης και η μουσική επιμέλεια είναι του Ζακ Μεναχέμ.

Β΄Μέρος (video)

Σε μια πόλη της Ρωσίας ζει η ΑΓΚΑΦΙΑ ΤΥΧΟΝΟΒΝΑ (ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΟΥ) μαζί με την θεία της ΑΡΙΝΑ ΠΑΝΤΕΛΕΪΜΟΝΟΒΝΑ (ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ) που προσπαθεί να την παντρέψει. Τα «Παντρολογήματα» έχει αναλάβει η προξενήτρα ΦΙΟΚΛΑ ΙΒΑΝΟΒΝΑ (ΜΑΡΟΥΛΑ ΡΩΤΑ) που φέρνει τους τέσσερις από τους έξι γαμπρούς που είχε υποσχεθεί.

Πρώτος έρχεται ο κολεγιακός πάρεδρος ΙΒΑΝ ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ ΟΜΕΛΕΤΑ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ), ακολουθεί ο υποπλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού εν αποστρατεία ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ ΖΕΒΑΚΙΝ (ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ), έπεται ο γείτονάς τους ΆΝΟΥΤΣΚΙΝ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΞΑΡΑΣ) και τελευταίοι μπαίνουν στο σπίτι της ο αυλικός σύμβουλος ΙΒΑΝ ΚΟΣΜΙΤΣ ΠΑΝΤΚΑΛΙΟΣΙΝ (ΙΑΚΩΒΟΣ ΨΑΡΡΑΣ) και ο υφασματέμπορας ΑΛΕΞΕΪ ΝΤΙΜΙΤΡΙΕΒΙΤΣ ΣΤΑΡΙΚΟΦ (ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ). Η υποψήφια νύφη τους διώχνει και τους ξανακαλεί το ίδιο απόγευμα για τσάι. Ο ΙΛΙΑΦΟ ΜΙΤΣ ΚΟΤΣΚΑΡΙΟΦ (ΤΑΣΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ) προσπαθεί να πείσει την ΑΓΚΑΦΙΑ να παντρευτεί τον αριστοκράτη αυλικό φίλο του ΙΒΑΝ ΚΟΣΜΙΤΣ (ΙΑΚΩΒΟΣ ΨΑΡΡΑΣ). Όταν μαζευτούν όλοι μαζί το απόγευμα θα κουβεντιάσουν και θα διαπιστώσουν ότι η προξενήτρα ΦΙΟΚΛΑ τους έχει πει ψέματα για την προίκα της νύφης και την ανατροφή της. Οι περισσότεροι υποψήφιοι γαμπροί απογοητεύονται και αποχωρούν. Ο μόνος που μένει πίσω είναι ο ηλικιωμένος υποπλοίαρχος ΖΕΒΑΚΙΝ που προσπαθεί να πείσει τον ΙΛΙΑΦΟ να μεσολαβήσει για να παντρευτεί την ΑΓΚΑΦΙΑ. Ο ΙΛΙΑΦΟ μεσολαβεί αλλά δεν λέει καλά λόγια για τον ΖΕΒΑΚΙΝ με αποτέλεσμα η ΑΓΚΑΦΙΑ να τον απορρίψει.

Ως αποτέλεσμα, ο ΙΛΙΑΦΟ ΚΟΤΣΚΑΡΙΟΦ προξενεύει στην δεσποινίδα ΑΓΚΑΦΙΑ τον ΙΒΑΝ ΚΟΣΜΙΤΣ ΠΑΝΤΚΑΛΙΟΣΙΝ. Όταν μείνουν μόνοι τους εκείνος δεν ανοίγει την καρδιά του στην ΑΓΚΑΦΙΑ. Ο ΚΟΤΣΚΑΡΙΟΦ τον παρακαλεί να αλλάξει συμπεριφορά και φτάνει στο σημείο να τον απειλήσει ότι δεν θα τον ξαναδεί. Από την άλλη μεριά η ΑΓΚΑΦΙΑ κάνει όνειρα για τον γάμο και την οικογένεια που θα κάνει με τον ΙΒΑΝ ΚΟΣΜΙΤΣ. Μετά τις παραινέσεις του φίλου του, ο ΙΒΑΝ ΚΟΣΜΙΤΣ βρίσκει το θάρρος και ζητά από την ΑΓΚΑΦΙΑ να τον παντρευτεί το ίδιο κιόλας βράδυ. Καθώς, όμως, η νύφη και η θεία της ετοιμάζονται για τον γάμο, ο ΙΒΑΝ ΚΟΣΜΙΤΣ το σκάει από το παράθυρο του σπιτιού!

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS