ΘΕΟΦΑΝΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΡΟΓΚΑΤΣΙΑ

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ

Ντοκιμαντέρ του 1988 με τίτλο «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ». Παρουσιάζει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Δωδεκαήμερου, τα θεσσαλικά Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια, όπως αυτό τελείται στην περιοχή της Καρδίτσας, στο χωριό Μοσχολούρι Σοφάδων.

Λαϊκό δρώμενο, που σχετίζεται με την αρχέγονη λατρευτική παράδοση της αρχαιότητας, συνδέεται με τη γιορτή των Θεοφανίων και έχει χαρακτήρα εξαγνιστικό και αποτρεπτικό του κακού που απειλεί την βλάστηση και την παραγωγή. Ομάδες ανδρών μεταμφιεσμένων με προβιές ζώων, μάσκες και ζωσμένοι κουδούνια, γυρνούν στους δρόμους και στα σπίτια, αναπαριστούν τη διαδικασία του γάμου, του θανάτου κ.ά., χορεύουν, και μαζεύουν προσφορές που τους δίνουν οι κάτοικοι για να τους εξευμενίσουν, τα «δωσίματα». Ανάμεσά τους η “νύφη” και ο “γαμπρός”, ντυμένοι με καραγκούνικη φορεσιά, ο “γιατρός”, ο “αράπης”, ο “παπάς”.

Κάτοικοι του Μοσχολουρίου αφηγούνται την ιστορία και την εξέλιξη του εθίμου στο χωριό τους, ενώ η κάμερα καταγράφει την αναπαράστασή του. Περιλαμβάνονται χοροί και τραγούδια των Ρογκατσιάρηδων. Παίζουν οι μουσικοί: ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ (φλογέρα), ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ (κλαρίνο), ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΤΣΙΩΛΗΣ (βιολί) και τραγουδά ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΖΙΩΤΗΣ. Την πρωτοβουλία για την αναβίωση του εθίμου ανέλαβε ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος «ΑΡΝΗ». Αφηγείται ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ.

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS