Θοδωρής Πολυκανδριώτης- 12 Φεβρουαρίου 2004

Ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης (1923-2004) υπήρξε σπουδαία μορφή της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού καταγόταν από Ναξιώτικη μουσική οικογένεια. Ξεκίνησε δίπλα  στο Μάρκο Βαμβακάρη, ενώ στην πεντηκονταετή πορεία του συνεργάστηκε με ηχηρά  ονόματα του πενταγράμμου και  συνέθεσε πάμπολα τραγούδια που έγιναν επιτυχίες και τα τραγούδησαν  σημαντικοί  λαϊκοί τραγουδιστές, όπως οι Πρόδρομος Τσαουσάκης, Στράτος Διονυσίου, Λίτσα Διαμάντη κ.α.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο της σειράς ΕΛΛΗΝΟΜΑΝΙΑ αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού:

Πρόκειται για ψυχαγωγική μουσική εκπομπή με τον Χρήστο Π. Μυλωνά που παρουσίαζε αφιερώματα σε μουσικούς, συνθέτες, τραγουδιστές και διερευνούσε κυρίως συνιστώσες της παραδοσιακής ή λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 2001, καλεσμένος ο συνθέτης Θοδωρής Πολυκανδριώτης. Επίσης,  η ηθοποιός Έφη Ρευματά. Συμμετέχει και ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Βύσσας.

Αρχικά, ο Πολυκανδριώτης, μαζί με τους μουσικούς του και την ερμηνεύτρια  Αναστασία Καπάνταη, παίζουν το παραδοσιακό «Θα σπάσω κούπες» και το σμυρνέικο «Τι σε μέλλει εσένανε». Έπειτα ο Μυλωνάς συζητά με τη Ρευματά για το χώρο της ηθοποιίας και του θέατρου στην Ελλάδα αλλά και για τα μουσικά της γούστα. Στη πορεία συζητά μαζί της και για τον πατέρα της, ηθοποιό Μάκη Ρευματά. Στη συνέχεια μιλά η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέας Βύσσας, Φανή Μπαχαρίδου ενώ τα μέλη του Συλλόγου ερμηνεύουν και χορεύουν παραδοσιακό τραγούδι.

Ο Μυλωνάς μιλά για την ιστορική καριέρα του Πολυκανδριώτη, και συζητούν για τα πρώτα του βήματα, την ενασχόλησή του με το μπουζούκι ως παιδί. Ο σπουδαίος συνθέτης ανασύρει αναμνήσεις από τα νεανικά του χρόνια και τους μουσικούς που συνεργάστηκε ενώ έπειτα τραγουδά και παίζει τα «Μπουζούκι μου διπλόχορδο»  (Βαμβακάρη/Παγιουμτζή), «Πέντε χρόνια δικασμένος- η φωνή του αργιλέ» (Βαγγέλη Παπάζογλου). Στη συνέχεια η μουσική παρέα παίζει τα «Στου Θωμά» (Σ. Ξαρχάκου), «Ξημερώνει και βραδιάζει» (Β.Τσιτσάνη) ενώ τραγουδούν ο Μανώλης Καϊτατζής και η Αναστασία Καπάνταη. Η Μπαχαρίδου εξηγεί τις παραδοσιακές φορεσιές του Συλλόγου Γυναικών και μετά τα μέλη ερμηνεύουν και χορεύουν παραδοσιακό νυφικό τραγούδι. Ο Διαμαντής Πανάρετος, που έχει παίξει στην πρώτη ερμηνεία του «Είμαι αετός χωρίς φτερά», μιλά για τα παλιά χρόνια και τους δεξιοτέχνες που παλιότερα τραγουδούσαν. Συζητά ακόμη για τον κομβικό ρόλο του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού σε μια ορχήστρα, πριν τραγουδήσει το «Για δε με θες κυρά μου»  ή «Ο Ψαράς» του Μητσάκη και το «Σε διώξαν από την Κοκκινιά» του Πρόδρομου Τσαουσάκη.

Η Ρευματά τώρα μιλά για την τηλεόραση και τους δρόμους που ανοίγει σε έναν νέο ηθοποιό. Μετά ο Καϊτατζής και η Καπάνταη μιλούν για τη συνεργασία τους με το «δάσκαλο» Πολυκανδριώτη και εκείνος συνεχίζει το πρόγραμμα με δυο τραγούδια: το «Ήσουνα τι ήσουνα» και το «Σάλα σάλα». Η εκπομπή κλείνει με παραδοσιακά τραγούδια από το Σύλλογο Γυναικών.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής

Δείτε περισσότερα: http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS