Θόδωρος Αγγελόπουλος, 24 Ιανουαρίου 2012

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, διεθνώς αναγνωρισμένος για τη βαρύτητα του καλλιτεχνικού του έργου. Οι ταινίες του βραβεύτηκαν και διακρίθηκαν σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και σπουδαίοι σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο έχουν εγκωμιάσει το έργο του. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία και ξεκίνησε να εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου την περίοδο 1964-1967 μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Από το 1965 ξεκινάει η ενασχόλησή του με την κινηματογραφική δημιουργία και η πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Η εκπομπή» παρουσιάζεται το 1968 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στο ίδιο φεστιβάλ, η πρώτη του μεγάλου μήκους  ταινία, “Αναπαράσταση”, κερδίζει το πρώτο βραβείο. Οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου βραβεύτηκαν επανειλημμένα σε διεθνή φεστιβάλ με αποκορύφωση το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία Μέρα» (1998). Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου σκηνοθέτη, στις 24 Ιανουαρίου 2012, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΓΡΑΦΙΕΣ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η εκπομπή ξεκινάει με την παρουσίαση του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τον Στέφανο Ληναίο και αμέσως μετά ο εικαστικός Σταυριανός Κατσιρέας ο οποίος θα φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του Αγγελόπουλου συζητάει με την ηθοποιό Χαριτίνη Καρόλου για την πορεία του και τις απόψεις του γύρω από τη ζωγραφική. Ο Στέφανος Ληναίος υποδέχεται στο στούντιο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και προτού ξεκινήσει η διαδικασία των ερωτήσεων με τον υπολογιστή, τον ρωτάει για την χαρακτηριστική σκηνή με το χέρι που αναδύεται από το νερό στην ταινία του «Τοπίο στην ομίχλη»  και ο Αγγελόπουλος περιγράφει τη διαδικασία από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση και την εκτέλεσή της.

Στη συνέχεια απαντάει στις ερωτήσεις που τίθενται από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και με αφορμή αυτές τις ερωτήσεις ο Θ. Αγγελόπουλος μιλάει για τη συλλογή αποκομμάτων με άρθρα σχετικά με τις ταινίες του, την τάση για φυγή που κατά καιρούς τον κυριεύει, τις σχέσεις με τους συνεργάτες και τους κριτικούς, τον μύθο που έχει επικρατήσει γύρω από τη δυσκολία συνεργασίας του με τους ηθοποιούς στις ταινίες του. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μια πρώτη θολή εικόνα μετατρέπεται σε ξεκάθαρη ιδέα ή ακόμα και ταινία. Μιλάει για την επαφή του με το κοινό, τις συζητήσεις και την παρουσία του σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ζήλια  ως παρενέργεια του έρωτα και τις φορές που έχει πιάσει τον εαυτό του να ζηλεύει την επιτυχία άλλων καλλιτεχνών, εξηγεί τη σχέση του με την περιπέτεια, ιδίως εκείνη του κινηματογράφου, τη σχέση του με τα όνειρα που κάνει και ονειρεύεται.  Αναφέρεται στην ταινία του «Ο Θίασος», τα βιωματικά, φανταστικά και ονειρικά στοιχεία που υπάρχουν, αλλά θεωρεί ότι το «Τοπίο στην Ομίχλη» είναι η ταινία που θα χαρακτήριζε ως όνειρο. Μιλάει για την κριτική που δέχεται ο ίδιος και το έργο του, αλλά και για τις υπερβολικές  εκδηλώσεις υπέρ των ταινιών του. Θυμάται την εμπειρία των γυρισμάτων για τον «Μεγαλέξαντρο» σε εγκαταλελειμμένα χωριά της Μακεδονίας σε μεγάλο υψόμετρο, την απέχθειά του για την αβεβαιότητα του προσωρινού.

Στο επόμενο μέρος της εκπομπής παρακολουθούμε ένα ρεπορτάζ με απόψεις ηθοποιών, σκηνοθετών και απλών πολιτών για το χαρακτήρα και το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η ηθοποιός Αλίκη Γεωργούλη και ο  σκηνογράφος Μικές Καραπιπέρης μιλούν για την ευαισθησία, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την απαιτητικότητα του Αγγελόπουλου ως σκηνοθέτη. Αναφέρονται με θετικό τρόπο και στην προσωπική σχέση μαζί του και τον χαρακτήρα του εκτός γυρισμάτων. Από την άλλη πλευρά οι σκηνοθέτες Νίκος Ζερβός και Δημήτρης Κολάτος, παρουσιάζουν μια διαμετρικά αντίθετη εικόνα του Θ. Αγγελόπουλο και τον σχολιάζουν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Τέλος, απλοί πολίτες μιλούν με εγκωμιαστικό τρόπο για τον Θ. Αγγελόπουλο και τις ταινίες του.

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής  παρουσιάζεται το ψυχολογικό προφίλ του σκηνοθέτη από την επεξεργασία των απαντήσεών του στον υπολογιστή. Ο Στέφανος Ληναίος συζητάει το πόρισμα αυτό με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος παραδέχεται ότι έχουν εντοπιστεί  σωστά αρκετά σημεία του χαρακτήρα του και θεωρεί ότι θα είχε ενδιαφέρον αν θα μπορούσε η ανάλυση αυτή να εμβαθύνει περαιτέρω με περισσότερες ερωτήσεις, ενώ για συγκεκριμένες διατυπώσεις του πορίσματος πιστεύει ότι είναι υπερβολικές. Ο Σταυριανός Κατσιρέας παρουσιάζει το πορτρέτο του Αγγελόπουλου που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της εκπομπής και το χαρίζει στον σκηνοθέτη, αφού πρώτα το σχολιάσουν ο Ληναίος με τον ίδιο τον Αγγελόπουλο.

Σκηνοθεσία: Σούλης Γεωργιάδης

Παρουσίαση: Στέφανος Ληναίος

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 15  Ιανουαρίου 1989

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS