Θύμιος Καρακατσάνης – 30 Ιουνίου 2012

Δείτε από το Θέατρο της Δευτέρας:

ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ

του Γιώργου Σκούρτη

Α΄ΜΕΡΟΣ (video)


Το “Θέατρο της Δευτέρας” του 1982, παρουσιάζει τους “Νταντάδες” (πρώτη παράσταση: 1970) του Γιώργου Σκούρτη σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, τηλεσκηνοθεσία του Στέλιου Ράλλη και τους Θύμιο Καρακατσάνη, Κώστα Μεσσάρη και Γιώργο Κοτανίδη στους τρεις ρόλους του έργου. Την εκπομπή προλογίζει ο συγγραφέας.

Ο Πέτρος και ο Παύλος είναι δύο κακομοίρηδες μικρολωποδύτες που έχουν βγει μόλις από τη φυλακή. Προσπαθούν να βρουν μια δουλειά για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Ο πλούσιος Σταύρος τούς προσφέρει μια σίγουρη, να γίνουν νταντάδες της γυναίκας του, να την προσέχουν και να την φροντίζουν. Μονάχα που δεν πρόκειται για αληθινή γυναίκα αλλά για ένα βαλσαμωμένο πτώμα. Ως αντάλλαγμα τούς διαθέτει το πολυτελέστατο σπίτι του, λεφτά, άφθονο φαγητό και ρούχα, με μία όμως προϋπόθεση: να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο. Και για να είναι αδύνατη κάθε διαφυγή τους κρατά κλειδωμένους. Ο Παύλος υποτάσσεται σε αυτό το διαστροφικό παιχνίδι και δέχεται να μοιρολογεί με τη νεκρή γυναίκα. Ο Πέτρος, όμως, επαναστατεί. Δεν μπορεί να χωνέψει ότι βγήκε από μια φυλακή και μπήκε σε μια άλλη. Τότε, το αφεντικό θα ζητήσει από τον Παύλο το κεφάλι του φίλου του…

Στον πρόλογο της εκπομπής ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ μιλάει σύντομα για την ιστορία των “ΝΤΑΝΤΑΔΩΝ” και ό,τι αποτέλεσε έμπνευση για τη συγγραφή του έργου, την αναφορά των χαρακτήρων στην τυπολογία του θεάτρου σκιών, την επιρροή της πολιτικής κατάστασης της εποχής στο νεοελληνικό θέατρο και το ζήτημα της λογοκρισίας, αλλά και την επιτυχία που γνώρισε η παράσταση στην πρώτη παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης (θεατρική περίοδος 1969-70).

Β΄ΜΕΡΟΣ (video)

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS