Θύμιος Καρακατσάνης – 30 Ιουνίου 2012

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του δημοφιλούς ηθοποιού Θύμιου Καρακατσάνη που έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιουνίου 2012 ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ (2006-2007) που αποτελεί αφιέρωμα στη ζωή του και στη θεατρική του πορεία και ολοκληρώθηκε σε δυο μέρη:

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ – Α΄ ΜΕΡΟΣ

(video)

Α’ ΜΕΡΟΣ
Νέο

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το Α΄ μέρος της αυτοβιογραφικής παρουσίασης του ηθοποιού Θύμιου Καρακατσάνη (γεν. 1940 – θαν. 2012). Ο ίδιος μιλάει για τον Πειραιά όπου μεγάλωσε και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι στη γειτονιά όπου γεννήθηκε κι έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του και ζωντανεύει μνήμες μέσα από παλιές φωτογραφίες. Αναφέρεται στο παιδικό του παρελθόν, όταν ο πατέρας του ήταν πολιτικός εξόριστος στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια και στις εικόνες βίας που σημάδεψαν την παιδική του ηλικία, μνήμες που καθόρισαν και προσδιόρισαν την πολιτική του ιδεολογία. Μιλάει ακόμη για την πρώτη του επαφή με το θέατρο και την απόφασή του να γραφτεί στη Σχολή του Κουν. Καθώς ο φακός περιηγείται στους χώρους του Θεάτρου Τέχνης ο Θύμιος Καρακατσάνης μιλάει για τον δάσκαλό του Κάρολο Κουν ο οποίος εκτίμησε το πηγαίο κωμικό ταλέντο του, για τη σχέση του μαζί του και θυμάται στιγμές από τη μαθητεία του στη Σχολή. Ο πρώτος του ρόλος ήταν όταν υποδύθηκε έναν δούλο στην ιστορική παράσταση των «Ορνίθων» του 1959. Τέλος, κάνει λόγο για τα κυρίαρχα πολιτισμικά πρότυπα όπως αυτά προβάλλονται και αναπαράγονται από τα ΜΜΕ. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα με ερμηνείες του στο θέατρο.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Χάρης Παπαδόπουλος

Ημερομηνία προβολής: 16/5/2007

Β’ ΜΕΡΟΣ
Νέο

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα, το δεύτερο μέρος της εκπομπής μέσα από την εκ βαθέων αυτοπαρουσίαση του Θύμιου Καρακατσάνη φωτίζει πτυχές της προσωπικότητάς του. Ευαίσθητος καλλιτέχνης και ταυτόχρονα βαθιά πολιτικοποιημένος συνδέει άρρηκτα την τέχνη με τη ζωή του, όπως αποκαλύπτεται μέσα από την αφήγησή του. Μιλάει για την ταύτισή του με τις αριστοφανικές κωμωδίες στις οποίες οι ερμηνείες του υπήρξαν χαρακτηριστικές και τον καθιέρωσαν ως αριστοφανικό ηθοποιό. Εξηγεί τη σχέση του με την τέχνη του θεάτρου, τον τρόπο που ενδύεται τον κάθε ρόλο του, καθώς και την επικοινωνία του με το κοινό. Ο φακός της εκπομπής τον συναντά στο καμαρίνι του στη διάρκεια της παράστασης «Ξανά Μαζί» του Νιλ Σάιμον (σκηνοθ. Γ.Ιορδανίδη) στο θέατρο Άλφα, όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Σωτήρη Μουστάκα τη σεζόν 2005-2006. Κατόπιν, από το στούντιο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «9,84» μιλάει για την αγάπη του για το ραδιόφωνο και τις εκπομπές που έκανε. Αναφέρεται ακόμη στις κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε. Εξαιρετική υπήρξε η ερμηνεία του στην ταινία του Τ. Ψαρρά «Καραβάν Σαράι». Το τελευταίο μέρος της εκπομπής επικεντρώνεται στην προσωπική του ζωή και στη σχέση του Θ.Καρακατσάνη με τη σύντροφό του Ρούλα και τις κόρες του. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Χάρης Παπαδόπουλος

Ημερομηνία προβολής: 23/5/2007

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS