Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου

“Το ότι είμαι σε αναπηρικό αμαξίδιο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να με βγάλεις για φαγητό ή να πάμε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας (όσο δύσκολη και να είναι αυτή)” . Γεωργία Καλτσή.

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας αλλά και την κοινωνική κινητοποίηση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Επικίνδυνες»  και συγκεκριμένα το επεισόδιο «Επικίνδυνη αναπηρία», παραγωγής 2022, όπου παρουσιάζουν τις ιστορίες τους  γυναίκες που αναμετρώνται με την αναπηρία στο ελληνικό περιβάλλον.


To κοινωνικό ντοκιμαντέρ «Επικίνδυνες» αναδεικνύει  τις έμφυλες ανισότητες και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα. Στην παρουσίαση της εκπομπής είναι τρεις γυναίκες που δραστηριοποιούνται ενεργά σε ζητήματα φεμινισμού, η Μαριάννα Σκυλακάκη, η Μαρία Γιαννιού και η Στέλλα Κάσδαγλη. Η εκπομπή είναι εμπνευσμένη από το συλλογικό τόμο «Είμαι επικίνδυνη» από τον εκδοτικό οίκο Key Books.  Η δεύτερη σεζόν  (από όπου προέρχεται το επεισόδιο «Επικίνδυνη αναπηρία»)  εμβαθύνει σε θεματικές που τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της έκβασης και θεμελίωσης του κινήματος metοο, απασχολούν το ελληνικό κοινό, χωρίς απαραίτητα να έχουν διερευνηθεί ή προβληθεί με τον σωστό τρόπο από τα μέσα επικοινωνίας.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ακολουθούμε την ιστορία της Γεωργίας Καλτσή, αθλήτριας σε αμαξίδιο, η οποία, συζητεί με τη Στέλλα Κάσδαγλη για τη σχέση του φύλου με την αναπηρία, για τη συμπερίληψη, την πρόσβαση και τον φεμινισμό, ενώ συνδράμουν με τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες τους σχετικά με την αναπηρία οι Εβελίνα Καλλιμάνη, αναπληρώτρια διευθύντρια ΙΝ-ΕΣΑμεα, Τζένη Λειβαδάρου, μηχανικός καινοτομίας και ενεργειακής μετάβασης, και Χρυσέλλα Λαγαρία, συνιδρύτρια Black Light ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Οι συμμετέχουσες  καταρρίπτουν στερεότυπα και κλισέ, σχολιάζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πως επιδρά στα άτομα με αναπηρίες, συζητούν για το σχεδιασμό των πόλεων και της αστικής εμπειρίας. Θίγουν ακόμη οικονομικές και πρακτικές συνιστώσες της αναπηρίας στην Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα της θηλυκότητας και σεξουαλικότητας μιας γυναίκας σε αναπηρία.

Σκηνοθεσία: Γεύη Δημητρακοπούλου

Παρουσίαση επεισοδίου: Στέλλα Κάσδαγλη

Αρχισυνταξία : Αλέξης Γάγλιας

Δημοσιογραφική έρευνα: Α. Κανέλλη

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 10/10/2022

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS