Το Ελληνικό Ίδρυμα στο Παρίσι – 23 Δεκεμβρίου 1932

Στις 23 Δεκεμβρίου 1932 εγκαινιάστηκε η λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης στο Παρίσι, που φιλοξένησε πλήθος Ελλήνων φοιτητών και σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού πνεύματος, διαδραματίζοντας επί 86 χρόνια έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας στο Παρίσι. Με αφορμή την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του , το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΠΟΣ ΜΝΗΜΗΣ

(video)
Νέο

Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ίδρυμα (Fondation Hellenique) της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού (Cité Universitaire). Μέσα από τις μαρτυρίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών που υπήρξαν ένοικοι του «ελληνικού σπιτιού», μεταξύ των οποίων οι: Εμμανουήλ Κριαράς, Ντίκος Βυζάντιος, Μάνος Ζαχαρίας, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Κορνήλιος Καστοριάδης, Παναγιώτης Τέτσης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Άλκη Ζέη, Ροβήρος Μανθούλη, ο Κώστας Βεργόπουλος κ.ά., καθώς και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, ξετυλίγεται η ιστορία του Ιδρύματος από τα εγκαίνια της λειτουργίας του το 1932 έως και το 2008.

Παρουσιάζεται η εγκατάσταση των πρώτων φοιτητών την περίοδο του Μεσοπολέμου στο  νεοανεγερθέν κτήριο σε αρχιτεκτονικά σχέδια του Νικολάου Ζάχου, η υλοποίηση του οποίου ευοδώθηκε με πανελλήνιο δημόσιο έρανο. Οι αφηγήσεις περιγράφουν, επίσης, την αποστολή 200 Ελλήνων σπουδαστών υποτρόφων και διανοούμενων στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, με το αγγλικό μεταγωγικό πλοίο «Ματαρόα» το 1945, ενώ ακολούθως παρουσιάζεται η ζωή στην ιστορική Fondation κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ξεχωριστή ενότητα στην εκπομπή αποτελεί η περίοδος της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, του Μάη του ’68 και των γεγονότων Πολυτεχνείου με την αντίδραση των Ελλήνων φοιτητών, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον επί δεκαετίες διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Κωνσταντίνο Γεωργούλη. Τέλος, παρουσιάζεται η σύγχρονη περίοδος λειτουργίας του Ιδρύματος και η ανακαίνιση του κτηρίου (2007-2009).

Έτος παραγωγής: 2009

Έρευνα αρχείων-σενάριο-σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS