Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου – 3 Ιουνίου 1941

81 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ολοκαύτωμα της Κανδάνου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Στις 3 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος, στην επαρχία Σελίνου του νομού Χανίων. Aκόμη, εκτέλεσαν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20-31 Μαΐου 1941). Έτσι το κρητικό χωριό αποτελεί ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Μηχανή του χρόνου: Κάνδανος, το χωριό που εκθεμελίωσε η Βέρμαχτ»,  παραγωγής 2012.

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΚΑΝΔΑΝΟΣ: ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΕΚΘΕΜΕΛΙΩΣΕ Η ΒΕΡΜΑΧΤ

Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια ενημερωτική εκπομπή για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα.  Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει τη συνέχεια της μεγάλης έρευνας για τη Μάχη της Κρήτης και τα σκληρά αντίποινα των Γερμανών σε βάρος του κρητικού λαού που αντιστάθηκε στον εισβολέα.

Mέσα από μαρτυρίες, αφηγήσεις και ντοκουμέντα παρουσιάζονται τα ατιμώρητα εγκλήματα  της Βέρμαχτ, η αντίσταση των Κρητικών στην εισβολή των Γερμανών, η σφαγή στον Κακόπετρο Κρήτης, η εκτέλεση αμάχων, η μάχη στο χωρίο Φλώρια, η μάχη στο φαράγγι της Κανδάνου αλλά και το κάψιμο της Κανδάνου για παραδειγματισμό. Tέλος παρουσιάζεται η δίκη και η τιμωρίες των Γερμανών υπεύθυνων.

Μιλούν αυτόπτες μάρτυρες, ιστορικοί αλλά και ένας βετεράνος Γερμανός αλεξιπτωτιστής. Eίναι οι Χαράλαμπος Δασκαλάκης, Μανώλης Γλέζος, Μανώλης Δεσποτάκης, Ολυμπία Δρακακάκη Δεσποτάκη,   Βαγγέλης Δεσποτάκης, Ζαχαρένια Σημανδαρέκη, Δημήτρης Σειραδάκης, Kωνσταντίνος Βαρδαλάκης,  Γιάννης Φιωτάκης,  Φραγκίσκος Σαρτζετάκης, Ευτύχιος Δασκαλάκης, Νίκος Γιαννόπουλος, Πηνελόπη Ντουντουλάκη και E. Kurkowski.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος

Έρευνα: Ευα Βλάχου, Αφροδίτη Ζούζια

Δείτε περισσότερα εδώ:  https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS