Τζίνα Μπαχάουερ – 22 Αυγούστου 1976

Σαν σήμερα, το 1976 έφυγε από τη ζωή η Τζίνα Μπαχάουερ, η παγκοσμίου φήμης κλασική πιανίστα. Γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Αυστριακό και μητέρα Ιταλίδα, όπου και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές λαμβάνοντας τις πρώτες διακρίσεις σε νεαρή ηλικία. Ακολούθησαν σπουδές στο Παρίσι και το Λονδίνο, μαθητεύοντας πλάι σε κορυφαίους μουσικούς όπως ο Αλφρέντ Κορτώ και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ και στη συνέχεια μια διεθνής καριέρα με εμφανίσεις στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα του κόσμου. Στις εμφανίσεις της συχνά διευθυντές ορχήστρας υπήρξαν διάσημοι μαέστροι όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Άλεκ Σέρμαν (μετέπειτα σύζυγός της). Η Τζίνα Μπαχάουερ έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου 1976, ενώ το κοινό του Ηρωδείου περίμενε να την ακούσει για άλλη μια φορά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα έξι χρόνων από τον θάνατο της σπουδαίας μουσικού, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα μοναδικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο του 1974. Πρόκειται για τη συναυλία με τίτλο «Προσφορά στην Κύπρο» που διοργάνωσε το ΕΙΡΤ για την ενίσχυση του κυπριακού ελληνισμού στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού με τη συμμετοχή των παγκοσμίου φήμης Ελλήνων σολίστ Τζίνας Μπαχάουερ, Βάσως Δεβετζή και Τζών Μοδινού. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡΤ διηύθυναν οι αρχιμουσικοί Σερζ Φουρνιέ και Σόλων Μιχαηλίδης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τα έργα «Κυπριακά Ελευθέρια» του Σ.Μιχαηλίδη, «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Π.Τσαϊκόφσκι, κοντσέρτο αρ.1 για πιάνο και ορχήστρα σε ντο μείζονα, έργο 15, «Η προσευχή του ταπεινού» (ποίηση Ζαχ.Παπαντωνίου) του Σ.Μιχαηλίδη, δύο κυπριακά δημοτικά τραγούδια («Η αίγια η κότσινη» και «Η Τηλλυρκώτισσα»), «Μπενβενούτο Τσελλίνι» του Ε.Μπερλιόζ, και κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 16 του Έντβαρντ Γκρήγκ. Η συναυλία, η οποία έλαβε χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου 1974, μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση του ΕΙΡΤ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ


 

Μονταρισμένο απόσπασμα της συναυλίας που δόθηκε στο Ηρώδειο στις 8 Σεπτεμβρίου 1974, το οποίο περιλαμβάνει την ερμηνεία του έργου του Έντβαρντ Γκρήγκ κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 16, με σολίστ στο πιάνο την Τζίνα Μπαχάουερ. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡΤ διευθύνει ο Γάλλος αρχιμουσικός Σερζ Φουρνιέ.

Στο τέλος του κονσέρτου την σολίστ χαιρετούν μέλη της Κυβέρνησης. Η συναυλία κλείνει με την εμφάνιση των σολίστ Τζίνας Μπαχάουερ, Βάσως Δεβετζή, Τζων Μοδινού, μαζί με τους αρχιμουσικούς Σερζ Φουρνιέ και Σόλωνα Μιχαηλίδη, και τον Γενικό Διευθυντή του ΕΙΡΤ Δημήτρη Χορν.

Το συγκεκριμένο τεκμήριο, απόσπασμα της συναυλίας που προβλήθηκε ζωντανά από το ΕΙΡΤ, μονταρίστηκε από την σκηνοθέτιδα της συναυλίας Δάφνη Τζαφέρη.

Μουσικός σύμβουλος: Λευτέρης Χαλκιαδάκης

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Έτος παραγωγής: 1974

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS