Τζόλυ Γαρμπή – 9 Δεκεμβρίου 2002

Σαν σήμερα, στις 9 Δεκεμβρίου 2002 έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Τζόλυ Γαρμπή. Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του ελληνικού σινεμά, η Τζόλυ Γαρμπή γεννήθηκε το 1912 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από Κεφαλονίτες γονείς και έκανε την πρώτη εμφάνιση της στον ελληνικό κινηματογράφο το 1932, με την ταινία «Κοινωνική Σαπίλα». Από τότε, και μέχρι το τέλος της καριέρας της, συμμετείχε σε 60 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, σε δευτερεύοντες μα ταυτόχρονα χαρακτηριστικούς ρόλους. Κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες που συμμετείχε ήταν οι εξής: ”Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος” (1960),  ”Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες” (1960), ”Μερικοί το προτιμούν κρύο” (1962), ”Η νεράιδα και το παλικάρι” (1969), κ.ά.

Παράλληλα πήρε μέρος σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές της δημόσιες τηλεόρασης όπως στην σειρά ”Βίβα Κατερίνα” (ΥΕΝΕΔ, 1973), ”Μεθοριακός Σταθμός” (ΥΕΝΕΔ, 1974), ”Λεμονοδάσος” (ΕΡΤ, 1978) καθώς και σε διάφορες τηλεοπτικές παραστάσεις στα πλαίσια της εκπομπής ”Το Θέατρο της Δευτέρας”.

Παρ’ ότι η προσφορά της στην υποκριτική τέχνη ήταν σπουδαία, έζησε τα τελευταία χρόνια μαζί με τον σύζυγό της, τον σπουδαίο ηθοποιό Θόδωρο Μορίδη, ξεχασμένη από τον κόσμο, σε γηροκομείο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο της ηθοποιού, παρουσιάζει την παράσταση ”Η Αποκατάσταση” η οποία γυρίστηκε στα πλαίσια της ”Μικρής Σκηνής” του ”Θεάτρου της Δευτέρας” το 1983.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η εκπομπή το “Θέατρο της Δευτέρας”, παραγωγής 1983 παρουσιάζει από την «Μικρή Σκηνή» το μονόπρακτο έργο του Ντίνου Ταξιάρχη «Η Αποκατάσταση» σε σκηνοθεσία του Θεόφιλου Ζαμάνη. Παίζουν με την σειρά που εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Ευάγγελος Πρωτόπαππας, Γιώργος Χριστόπουλος, Τζόλυ Γαρμπή, Λούλα Ιωαννίδου, Σοφία Χάνου Ζαμάνη, Ελένη Δακορώνια.

Η Αναστασία (Τζόλυ Γαρμπή) προσπαθεί να αποκαταστήσει τα δυο της παιδιά, τον Κωνσταντίνο (Ευάγγελος Πρωτόπαππας) και τον Νικόλαο (Γιώργος Χριστόπουλος). Και οι δύο έχουν περάσει προ πολλού τη νεαρή ηλικία ενώ το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να γυρίζουν όλη μέρα στον κήπο για φρέσκο αέρα και είναι ακριβείς στην ώρα του λιτού, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, φαγητού τους. Η μητέρα έχει κανονίσει με μια προξενήτρα, την Ευλαλία (Λούλα Ιωαννίδου), να γνωρίσουν οι γιοί της δυο νύφες. Λίγο αργότερα, στο σπίτι της προξενήτρας ο Κωνσταντίνος και ο Νικόλαος γνωρίζουν τις δυο νεαρές κοπέλες και μελλοντικές συζύγους τους. Η Φανή (Σοφία Χάνου-Ζαμάνη) και η Τασία (Ελένη Δακορώνια) δεν είναι όμορφες αλλά αυτό δεν ενοχλεί την Αναστασία που αποσκοπεί στην προίκα τους. Ο Κωνσταντίνος, που είναι ντροπαλός, ερωτοτροπεί με την Τασία και δέχεται να παντρευτεί. Ο Νικόλαος φέρνει αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο να παντρευτεί την Φανή. Επιμένει να μην την παντρευτεί απογοητεύοντας έτσι την μητέρα του που αρχίζει να κλαίει. Ως αποτέλεσμα, ο Νικόλαος δέχεται να παντρευτεί την Φανή με βαριά καρδιά. Έτσι, το οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας λύνεται προς στιγμήν και τα δυο παιδιά της Αναστασίας συμβιβάζονται με τις δυο άσχημες νύφες.

Έτος παραγωγής: 1983
Σκηνοθεσία: Θεόφιλος Ζαμάνης
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Μεσσήνης
Σκηνικά-κουστούμια: Κλεοπάτρα Δίγκα

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS