Τζόρτζιο ντε Κίρικο – 10 Ιουλίου 1888

130 χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του υπερρεαλισμού, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο το 1888 και πέθανε στη Ρώμη το 1978 πριν από σαράντα χρόνια. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

AENIGMA EST, GIORGIO DE CHIRICO, ΒΟΛΟΣ 1888-ΡΩΜΗ 1978

(video)
Νέο

Ποιητικό ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου, με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (1888-1978) που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της μοντέρνας οπτικής στις εικαστικές τέχνες. Ο Ντε Κίρικο γεννήθηκε από Ιταλούς γονείς στο Βόλο, την εποχή που ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός στον θεσσαλικό σιδηρόδρομο. Η ταινία παρακολουθεί το εικαστικό του ξεκίνημα στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, τις πρώτες επιδράσεις που δέχτηκε από τους ρομαντικούς γερμανούς ζωγράφους και τον Νίτσε, την επαφή του με την καλλιτεχνική πρωτοπορία του Παρισιού, και την εξέλιξη της πορείας του έργου του μέσα από τους πίνακες και τα κείμενά του, από όπου αναδεικνύεται η προσωπικότητα και το ύφος της παραγωγής του. Ανιχνεύει τη βαθιά επίδραση της γενέθλιας πόλης, του Βόλου, στο έργο του ζωγράφου, ήδη από τους πρώτους πίνακές του, και τη βιωματική σχέση του με τους μύθους. Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τον ενέπνευσαν οι καθημερινές εικόνες της Ελλάδας που γνώρισε ως τα 18 του χρόνια, χώρα που εξακολούθησε να τον επηρεάζει ως ισχυρή παιδική μνήμη.

Το σενάριο κινείται συχνά στον άξονα της αγαπημένης ρήσης του ζωγράφου που περιέχει την πεμπτουσία της σκέψης και της τέχνης του: «Και τι θα πρέπει να αγαπώ αν όχι το αίνιγμα;». Για τις εικαστικές επιδράσεις στο ζωγραφικό του έργο μιλάει ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Μονάχου Wieland Schmied. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ο φακός της κάμερας διατρέχει τις εννέα πόλεις της ζωής του Ντε Κίρικο – τον Βόλο, την Αθήνα, το Μόναχο, τη Φλωρεντία, το Τορίνο, το Μιλάνο, το Παρίσι, τη Φερράρα και τη Ρώμη- και αναζητάει τα ερεθίσματα που δέχτηκε, τα ίχνη που άφησε ή τις επιρροές που κληροδότησε ο ζωγράφος των αινιγμάτων. Το «Aenigma est» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας – ντοκιμαντέρ στο 31ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τα κείμενα του Giorgio De Chirico διαβάζει ο Δημήτρης Μαρωνίτης. Αφηγητής: Δημήτρης Μαυρίκιος, φωνή παιδιού: Γιάννης Μαυρίκιος. Επιστημονικός σύμβουλος: Wieland Schmied (Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Μονάχου).

Έτος παραγωγής: 1990

Σενάριο-κείμενα: Δημήτρης Μαυρίκιος, Θωμάς Μοσχόπουλος

Φωτογραφία: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS