Βασίλης Διαμαντόπουλος – 15 Νοεμβρίου 1920

Ο σημαντικός ηθοποιός του θεάτρου Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα στις 15 Νοεμβρίου 1920 στον Πειραιά. Αρχικά σπούδασε στη Νομική σχολή Αθηνών αλλά σύντομα ακολούθησε τη θεατρική του κλίση και φοίτησε στις Δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Ηθοποιός μεγάλων εκφραστικών δυνατοτήτων, διακρίθηκε σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, με την πρώτη του συμμετοχή να συμπίπτει με την παράσταση «Αγριόπαπια» του Ίψεν, με την οποία το Θέατρο Τέχνης άρχισε την ιστορική πορεία του το 1942.

Πολύ γρήγορα ο Βασίλης Διαμαντόπουλος καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης έως το 1949 και έπειτα συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο, είτε συγκροτώντας δικούς του θιάσους είτε συμπράττοντας σε θιάσους άλλων σημαντικών ηθοποιών. Το 1956 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο όπου και πρωταγωνίστησε σε σημαντικές παραστάσεις. Το 1956 ίδρυσε μαζί με τη Μαρία Αλκαίου το Νέο Θέατρο και το 1993 το Σύγχρονο Θέατρο.

Η πορεία του διακόπηκε την περίοδο της δικτατορίας μιας και αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, από όπου επέστρεψε το 1970. Αρχικά, συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στην συνέχεια με το Θέατρο Σάτιρα του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Το 1972 συνεργάστηκε με το Γιώργο Μιχαλακόπουλο στην ιστορική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος» του Ε.Ι.Ρ.Τ. Μετά τη Μεταπολίτευση συνέχισε την πορεία του στο θέατρο και συμμετείχε σε μερικές από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές σειρές της δημόσιας τηλεόρασης: Γαλήνη (1976), Ο Συμβολαιογράφος (1979), Χατζημανουήλ (1984), Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985), Η αγάπη άργησε μια μέρα (1998). Έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαΐου 1999.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Εκείνος κι Εκείνος» παραγωγής 1972, με τον τίτλο «Το Αυγό».

ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ
ΤΟ ΑΥΓΟ

Η σειρά «Εκείνος κι Εκείνος» παραγωγής 1972 αποτελεί μια σειρά-θρύλο της ελληνικής τηλεόρασης. Οι συντελεστές της σειράς προσπαθούσαν εν μέσω της Δικτατορίας να περάσουν αντικαθεστωτικά και δημοκρατικά μηνύματα. Οι δύο ήρωες, ο Λουκάς και ο Σόλων ρακένδυτοι και ταπεινοί, συζητούσαν σαν κυνικοί φιλόσοφοι της αρχαιότητας. Ταυτόχρονα πάσχιζαν να απαρνηθούν τα αγαθά της καταναλωτικής κοινωνίας, να διατηρήσουν την απόλυτη προσωπική τους ελευθερία, να κατανοήσουν το ανθρώπινο άγχος και τον παραλογισμό της εποχής τους. Τα γεμάτα αντιδικτατορικά μηνύματα κείμενα της σειράς έγραψε ο Κώστας Μουρσελάς και η σκηνοθεσία ήταν του Φώτη Λαζαρίδη. Στον ρόλο του Λουκά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και στον ρόλο του Σόλωνα ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Κατά τη διάρκεια προβολής της σειράς, η επιτροπή λογοκρισίας της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών προσπαθούσε να ελέγξει το περιεχόμενο αρχικά χωρίς επιτυχία μιας και τα μηνύματα περνούσαν στους τηλεθεατές μέσα από απλά σύμβολα όπως ένα αυγό, μια κούνια κ.ά. Παρόλα αυτά, οι στρατιωτικοί υπεύθυνοι της τηλεόρασης άλλαζαν συχνά την ημέρα προβολής της σειράς χωρίς πρότερη ενημέρωση και στην συνέχεια διέκοψαν τρεις φορές τη μετάδοσή της.

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς με τον τίτλο «Το Αυγό» ο Σόλων ανακοινώνει στο Λουκά πως πλέον οι άνθρωποι θα ζουν έως την ηλικία των 100 χρόνων και οι δύο ήρωες αναρωτιούνται τι επάγγελμα μπορούν να κάνουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Παράλληλα, θυμούνται τρόφιμα και ποτά που έχουν καιρό να καταναλώσουν και αναζητούν τρόπο για να καταφέρουν να μπουν στο ”κατεστημένο” και να απολαύσουν τα προνόμια που συνεπάγονται με αυτό. Ο Σόλων παρομοιάζει το ”κατεστημένο” με ένα αυγό και οι δυο τους ονειρεύονται τις πολυτέλειες που θα γευτούν σε αυτό. Ο Λουκάς όμως αντιδράει, δεν θέλει να μπει στο αυγό γιατί δεν θέλει να είναι μόνος του. Στο τέλος αποφασίζουν κι οι δύο ότι δεν θα μπουν και θα δεχτούν να ζήσουν χωρίς πολυτέλειες.

Το επεισόδιο το «Αυγό» είναι το μόνο επεισόδιο της σειράς ”Εκείνος κι Εκείνος” του 1972 το οποίο σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Η σειρά γυρίστηκε ξανά, έγχρωμη πλέον, το 1988, με παλιά και νέα κείμενα του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη ξανά με τους δύο σημαντικούς ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Έτος παραγωγής: 1972
Κείμενα: Κώστας Μουρσελάς
Σκηνοθεσία: Φώτης Λαζαρίδης, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS