Βασίλης Βασιλικός – 30 Νοεμβρίου 2023

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σπουδαίος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Γεννημένος στις 18 Νοεμβρίου του 1934 στην Καβάλα, ο Βασίλης Βασιλικός σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School – SRT) στις ΗΠΑ. Έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη), εξόριστος την περίοδο της επταετίας με ενεργή ανάμιξη στο αντιδικτατορικό κίνημα.

Το συγγραφικό του έργο είναι ποικίλο μιας και ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα  λογοτεχνικά είδη, γράφοντας μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα έργα του γνωστότερα είναι: «Η Μυθολογία της Αμερικής», «Το ψαροντούφεκο», «Θύματα ειρήνης», «Οι φωτογραφίες», «Ο Ιατροδικαστής», «Ο Θάνατος του Αμερικάνου» κ.ά. Κορυφαίο έργο του θεωρείται το βιβλίο του «Ζ», ένα μυθιστόρημα-ντοκουμέντο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (1963). Γραμμένο σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα, το «Ζ» εκδόθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του 1960 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά. Βάσει δεδομένων της UNESCO, ο Βασίλης Βασιλικός πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς μιας και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί 33 γλώσσες ανά τον κόσμο.

Από το 1981 έως το 1984, ο Βασίλης Βασιλικός ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ε.Ρ.Τ. επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Από το 1996 έως το 2004 διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO. Παράλληλα, έλαβε πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι εξής: Officier des Arts et des Lettres από τη Γαλλική Δημοκρατία, Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων με έδρα το Στρασβούργο, Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων (Maison des Ecrivains) Γαλλία, (1990-1993), Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (1 Δεκεμβρίου του 2017), κ.ά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκουμέντο από την εκπομπή ”Ρεπόρτερς” παραγωγής 1974, την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Βασίλη Βασιλικού αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα με τη Μεταπολίτευση. 

ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

”Οι Ρεπόρτερς” είναι μια ενημερωτική εκπομπή του ΕΙΡΤ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Λυμπερόπουλο, Χρήστο Οικονόμου και Νάσο Αθανασίου, η οποία προβάλλει θέματα και πρόσωπα της επικαιρότητας.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο Νάσος Αθανασίου συναντά το Βασίλη Βασιλικό αμέσως μετά την επιστροφή του σπουδαίου συγγραφέα στην πατρίδα από το Παρίσι της αυτοεξορίας όπου βρισκόταν κατά τη διάρκεια της Χούντας των συνταγματαρχών. Ο συγγραφέας κάνει μια αναδρομή στην εικοσαετή λογοτεχνική του πορεία. Ακόμη, τονίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η νεολαία στις πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, μιλά για τα βιβλία που έγραψε την περίοδο που έζησε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της Χούντας. Μιλά για την εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Μονάχου ”20 και 20” και περιγράφει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων ομογενών εργατών που ζουν στη Δυτική Γερμανία και τα προβλήματά τους.

Έτος παραγωγής: 1974
Πρώτη προβολή: 13/9/1974
Αρχισυντάκτης: Δημήτρης Λυμπερόπουλος
Δημοσιογράφος: Νάσος Αθανασίου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS