Ο αθλητισμός στις αλησμόνητες πατρίδες

Ο αθλητισμός στις αλησμόνητες πατρίδες
Τετάρτη 02 Σεπτεμβρίου 2026, στις 22:00
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Φωνή της Ελλάδας και η εκπομπή “Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας” με τη Σταυρούλα Καραλή φιλοξενεί τον συγγραφέα κ. Ανδρέα Μπαλτά, σε μια εκπομπή αφιερωμένη στην ιστορία του Μικρασιατικού Αθλητισμού.

Αναλυτικά Share

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 22:00 ώρα Ελλάδας, η Φωνή της Ελλάδας και η εκπομπή “Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας” με τη Σταυρούλα Καραλή φιλοξενεί τον συγγραφέα κ. Ανδρέα Μπαλτά, σε μια εκπομπή αφιερωμένη στην ιστορία του Μικρασιατικού Αθλητισμού.

Ο καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και συγγραφέας του βιβλίου «Προσφυγικά Αθλητικά Σωματεία στον Μεσοπόλεμο, 1922-1940» από τις Εκδόσεις Μπαλτά, μας μιλά για τα αθλητικά σωματεία των αλησμόνητων πατρίδων, από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας, όπου ήδη πριν από το 1922 είχαν αναπτύξει έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Από τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα Σμύρνης μέχρι λιγότερο γνωστούς αθλητικούς συλλόγους ο κ. Μπαλτάς εστιάζει στον ρόλο των αθλητικών σωματείων που δεν καλλιεργούσαν μόνο το αθλητικό ιδεώδες, αλλά συνδέονταν στενά με την παιδεία, την κοινωνική ζωή και την ταυτότητα του Ελληνισμού της Ανατολής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Πανιώνιο, στον Δημητρό Δάλλα και τον Δημητρό Καραμπάτη. Στην ΑΕΚ, στον Κώστα Νεγρεπόντη και σε άλλους προσφυγικούς συλλόγους, αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή των προσφύγων στη διαμόρφωση του ελληνικού αθλητισμού κατά τον Μεσοπόλεμο.

Η συζήτηση εστιάζει επίσης στη Μικρασιατική Καταστροφή και την Προσφυγιά, στην τύχη των συλλόγων, των αθλητών, των αρχείων και των συμβόλων τους μετά το 1922, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι πρόσφυγες, μέσα στις δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ξανά αθλητικούς πυρήνες, μεταφέροντας μαζί τους τις μνήμες, τα χρώματα και τα ιδανικά των πατρίδων που άφησαν πίσω.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην παρουσία των γυναικών στον αθλητισμό, με τον Πανιώνιο να πρωτοπορεί, σε μια εποχή κατά την οποία οι αθλήτριες έρχονταν αντιμέτωπες με ισχυρά κοινωνικά στερεότυπα.

Παράλληλα, εξετάζονται οι σχέσεις αθλητισμού, κοινωνίας και πολιτικής στον Μεσοπόλεμο, ο αθλητικός Τύπος, αλλά και φαινόμενα οπαδικής βίας και κοινωνικών εντάσεων.


Την Τετάρτη 02 Σεπτεμβρίου, στα «Πρόσωπα της Εβδομάδας» και το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, μια εκπομπή αφιερωμένη στον αθλητισμό ως φορέα μνήμης και ταυτότητας και στους ανθρώπους που, παρά τον ξεριζωμό, κατάφεραν να διασώσουν τα σύμβολα και τις αξίες των αλησμόνητων πατρίδων και να τα μεταφέρουν στη νέα τους ζωή στην Ελλάδα.


Παρουσίαση – δημοσιογραφική επιμέλεια: Σταυρούλα Καραλή
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος
Μετάδοση: Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2026, 22:00 ώρα Ελλάδας


ΤΡΟΠΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Εν κινήσει, από την εφαρμογή «Η Φωνή της Ελλάδας», διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store
  • Διαδικτυακά, από την ιστοσελίδα της Φωνής της Ελλάδας και το ERTecho
  • Σε όλο τον κόσμο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX
  • Στην Ελλάδα, μέσω ψηφιακών ραδιοφώνων DAB+ και από τις τηλεοράσεις, επιλέγοντας «Voice of Greece»
  • Δορυφορικά στην Ευρώπη μέσω των δορυφόρων Hotbird 13°E και Hellas Sat 4 (39°E) και στην Αφρική μέσω του Hellas Sat 3 (39°E).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Τηλέφωνα: (+30) 210 606 6435, (+30) 210 606 6815
  • Viber/ Whatsapp: 693 007 8283
  • Email: thevoiceofgreece@ert.gr
  • Fb: voiceofgreece.ert / Instagram: voiceofgreece_ert
Ο αθλητισμός στις αλησμόνητες πατρίδες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι μουσικές του Αλεξάντρ Ντεσπλά στον 95,8FM 
Δευτέρα 31 Αυγούστου έως Κυριακή 06 Σεπτεμβρίου 2026
Beatles Symphonic στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στις 21:00
Ο Γερμανός που δεν Άντεξε το Λίβερπουλ
Δευτέρα 31 Αυγούστου - 04 Σεπτεμβρίου 2026 | 15:00