Πριν ακόμα λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία λόγω κορονοϊού, το CIS ( Centro de Investigaciones Sociológicas- Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών) δημοσιοποιεί δημοσκόπηση αναλύοντας την πρόθεση ψήφου των Ισπανών πολιτών σε περίπτωση που  σήμερα στη χώρα γίνονταν βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το PSOE ( Σοσιαλιστικό Κόμμα) αυξάνει τη δύναμή του και περνάει κατά 11, 2 μονάδες το κεντροδεξιό Partido Popular ( Λαϊκό Κόμμα). Οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 31,2% ( έναντι 28% στις προηγούμενες εκλογές) , το Λαϊκό Κόμμα 20% ( 20,8% στις προηγούμενες εκλογές), το ακροδεξιό κόμμα Vox 12,5% ( από 15,1%), οι Ουνίδας Ποδέμος 11,4% ( από 12,8%), Θιουδαδάνος 9,4% ( από 6,8%), ERC- Καταλανικό αριστερό αποσχιστικό κόμμα 2,6% ( από 3,6%), PNV- Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα 1,4% ( από 1,6%), Más País 1,3% ( από 2,4%) και JxCat 1,2% ( από 2, 2%).

Μετά από 3 μήνες πανδημίας και της αντίστοιχης καραντίνας που επιβλήθηκε οι Ισπανοί σήμερα ενδιαφέρονται περισσότερο -όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση- για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία περισσότερο από την πανδημία.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας εντούτοις αυξάνει τη δύναμή της και σταθεροποιεί την ποσοστιαία απόσταση από το Λαϊκό Κόμμα. Το τελευταίο φαίνεται ότι καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις του παρά τον συνεχή πόλεμο στον οποίο βρίσκεται με το ακροδεξιό κόμμα Vox το οποίο φαίνεται να χάνει μέρος της δύναμής του. Οι Ουνίδας Ποδέμος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές επίσης χάνουν περίπου μία μονάδα από τις προηγούμενες εκλογές ενώ οι Θιουδαδάνος βελτιώνουν το ποσοστό τους σε σχέση με τις εκλογές του Νοεμβρίου καθώς στήριξαν τον Σάντσεθ κατά την πανδημία διαφοροποιώντας τη θέση τους από τα κόμματα της δεξιάς. Προφανώς η αλλαγή πολιτικής είναι συνυφασμένη και με την αλλαγή ηγεσίας τους.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ- ΔΩΡΑ ΜΑΚΡΗ

Μοιράσου το άρθρο: