Δημήτρης Τουφεξής και Musica Humana Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με το διπλό ρόλο του σολίστ και του μαέστρου εμφανίζεται την Τρίτη 23 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο καταξιωμένος πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής, σε μια συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής. Συμπράττοντας με το Musica Humana Ensemble ερμηνεύει τέσσερα αγαπημένα κοντσέρτα της μπαρόκ και κλασικής περιόδου.

Στα μικρά μουσικά σύνολα ο σολίστ αναλάμβανε συχνά και το ρόλο του μαέστρου. Οι συνθέτες έγραφαν έργα τα οποία παρουσίαζαν οι ίδιοι. Με τη διεύρυνση του αριθμού των μουσικών στα σύνολα η δυνατότητα αυτή κατέστη δυσκολότερη λόγω αδυναμίας οπτικής επαφής του σολίστ με ολόκληρο το μουσικό σύνολο, ιδιαίτερα αν ο μαέστρος ήταν καθισμένος. Σταδιακά η διεύθυνση της ορχήστρας ανατέθηκε σε άλλο μουσικό. Η συναυλία κινείται σε δύο άξονες: την παρουσίαση τεσσάρων κοντσέρτων με το παραδοσιακό τρόπο της εποχής τους, έχοντας σολίστ και μαέστρο τον ίδιο καλλιτέχνη, καθώς και την ερμηνεία νεανικών κονσέρτων που καλούνται να παίξουν οι νέοι πιανίστες κατά την περίοδο των μουσικών σπουδών τους στις ακαδημίες και ωδεία παγκοσμίως.

Η βραδιά, που είναι αφιερωμένη σε όλους τους νέους ανερχόμενους πιανίστες και ερμηνευτές, τους καθοδηγεί στην εις βάθος εκμάθηση, κατανόηση και εμβάθυνση του συνολικού μουσικού κειμένου, σολιστικού και ορχηστρικού. Η ολοκληρωμένη μελέτη ενός έργου οδηγεί στη συνειδητή και κατασταλαγμένη ανάληψη ερμηνευτικών αποφάσεων, παραμένοντας συνεπής στις οδηγίες του συνθέτη και αφήνοντας ταυτόχρονα ένα προσωπικό μουσικό αποτύπωμα.

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ
Musica Humana Ensemble

 

ΠΙΑΝΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Δημήτρης Τουφεξής

ΑΦΗΓΗΣΗ, ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Νυμφοδώρα Ινεπέκογλου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

JOSEPH HAYDN

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε μείζονα, HΟΒ XVII/11

WOLFGANG AMADEUS MOZART

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 12 σε λα μείζονα, Κ 414

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 23 σε λα μείζονα, Κ 488

JOHANN SEBASTIAN BACH

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5 σε φα ελάσσονα, BWV 1056

 

 

TΡIΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 20:30

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: € 18.00, € 12.00, € 8.00 Εκπτωτικό

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ON LINE https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=3292

και στα Ταμεία του Μεγάρου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS