Παυλίνα Βουλγαράκη: Η ευγνωμοσύνη στην πράξη

Παυλίνα Βουλγαράκη: Η ευγνωμοσύνη στην πράξη
Από Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025 στις 17:00
ERT ECHO

Σε αυτό το ιδιαίτερο επεισόδιο, η Παυλίνα Βουλγαράκη αφήνοντας για λίγο στην άκρη τη μορφή της συζήτησης, ανοίγει έναν πιο εσωτερικό χώρο σκέψης και μιλά για την έννοια της ευγνωμοσύνης και τις κρυφές πτυχές της.

Αναλυτικά Share

Ένα επεισόδιο για την ευγνωμοσύνη.

Σε αυτό το ιδιαίτερο επεισόδιο, η Παυλίνα Βουλγαράκη αφήνοντας για λίγο στην άκρη τη μορφή της συζήτησης, ανοίγει έναν πιο εσωτερικό χώρο σκέψης.

Με αφορμή τη χρονιά που φεύγει, κάνει μια παύση και ξεκινά μια ήσυχη διερεύνηση της έννοιας της ευγνωμοσύνης, μακριά από συνταγές και «πρέπει». Η ευγνωμοσύνη εδώ δεν παρουσιάζεται ως συναίσθημα που οφείλεις να νιώσεις, ούτε ως στάση που επιβάλλεται. Μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο απλό, κάτι που παρατηρείς, κάτι που αναγνωρίζεις γύρω σου. Μερικές φορές μέσα από τη χαρά των άλλων, άλλες φορές μέσα από την αντοχή, τη συνέχεια, ή όσα έμειναν παρότι πολλά χάθηκαν.

Η ζήλια δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι αρνητικό ή ανεπιθύμητο, αλλά ως ένα εργαλείο επανασύνδεσης, μια εσωτερική ένδειξη που μας βοηθά να καταλάβουμε τι μας λείπει, τι επιθυμούμε και πού χρειάζεται να επιστρέψουμε στον εαυτό μας.

Το επεισόδιο φωτίζει αυτή τη σχεδόν αόρατη πλευρά της ευγνωμοσύνης: το πώς συχνά μετράμε με ακρίβεια όσα χάσαμε, αλλά μας περνά απαρατήρητο ό,τι παρέμεινε. Οι άνθρωποι που ήταν εκεί. Το σώμα που άντεξε. Οι στιγμές που μας κράτησαν ή ακόμα κι καθημερινή μυρωδιά μιας κούπας καφέ. Με απλή, ανθρώπινη αφήγηση η Παυλίνα προσκαλεί τον ακροατή να δει την ευγνωμοσύνη ως πράξη παρατήρησης. Ως μια ήρεμη μετατόπιση του βλέμματος, από το έλλειμμα σε αυτό που, σιωπηλά, συνεχίζει να υπάρχει.

Ένα επεισόδιο για όσους δεν νιώθουν «ευγνώμονες» με τον τρόπο που περιγράφεται συνήθως. Για όσους δυσκολεύονται να το αισθανθούν, για όσους θέλουν απλώς να σταθούν λίγο και να κοιτάξουν πιο προσεκτικά.

_________________________________________________________________

Info
«Έλα λίγο πιο κοντά»
Αποκλειστικά στο ERT εcho
Νέο επεισόδιο από την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 17:00
Επιμέλεια, παρουσίαση: Παυλίνα Βουλγαράκη

Παυλίνα Βουλγαράκη: Η ευγνωμοσύνη στην πράξη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου στα Τοπία Ανθρώπων
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025, στις 22:00
Ο Γιορτινός Τσαϊκόφσκι
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025 - Παρασκευή 02 Ιανουαρίου 2026 | 15:00
Non-Stop Ανασκόπηση 2025
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025, 17:00 - 21:00