«ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ» Τίτλος επεισοδίου: «Αγία Ευθυμία Φωκίδας» Κυριακή 8 Μαΐου 2022 στις 12:30
Η αγαπημένη εκπομπή της ΕΡΤ3 που φέρνει στο ποροσκήνιο τα χωριά της ελληνικής περιφέρειας «Κυριακή στο χωριό ξανά» την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 12:30 το μεσημέρι, μας ξεναγεί στην ιστορική Αγία Ευθυμία Φωκίδας, στους πρόποδες της Γκιώνας, που κατοικείται αδιαλείπτως από την αρχαιότητα.Στο νέο επεισόδιο, ο Κωστής Ζαφειράκης ανιχνεύει την πλούσια ιστορία της Αγίας Ευθυμίας Φωκίδας, από την αρχαία εποχή ως την Τουρκοκρατία και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Μυωνία. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1580 και την ευεργετική παρουσία του Αγίου Ευθυμίου, το χωριό μετονομάζεται σε Αγία Ευθυμία. Ο Πατέρας Σταμάτης ερμηνεύει ένα τραγούδι που αφηγείται τα γεγονότα του σκληρού 1943 κι εξηγεί γιατί το χωριό ονομάζεται «μαρτυρικό».
Ο Κωστής κουβεντιάζει με τους κατοίκους για την οικονομία, τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα, τις αναμνήσεις τους, τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα όνειρά τους. Επισκέπτεται το σπίτι-μουσείο του σπουδαίου ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Σκαρίμπα και την γειτονιά όπου γεννήθηκε κάποτε ο θρυλικός αρματωλός Αστραπόγιαννος.
Συναντά τους ιδρυτές του «Mionia Run» – αγώνα ορεινού τρεξίματος που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι – και τους μοτοσυκλετιστές της περιοχής. Και στην κουζίνα του Στάθη μαθαίνει πώς φτιάχνεται η παραδοσιακή σούπα με γίδα και λαχανικά.
- Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3