Μάριος Πλωρίτης – 29 Δεκεμβρίου 2006

Ο Μάριος Πλωρίτης δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και σκηνοθέτης θεάτρου υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ελλάδας στο θέατρο και στα γράμματα. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1919.  Ήταν πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θεατρικές σπουδές στην Αγγλία, Γαλλία και τις ΗΠΑ. Διετέλεσε κριτικός του θεάτρου και του κινηματογράφου στην εφημερίδα Ελευθερία (1945-1965) και καθηγητής της Ιστορίας Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1956-1967). Σκηνοθέτησε σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους αρκετά θεατρικά έργα, κυρίως την περίοδο 1952-1962. Το μεταφραστικό και κριτικό έργο του είναι σημαντικό, καθώς έχει μεταφράσει 140 περίπου θεατρικά έργα των πιο γνωστών θεατρικών συγγραφέων (Ίψεν, Πιραντέλο, Τσέχωφ, Μπρεχτ, Γκολντόνι, Στρίνμπεργκ, Ο΄ Νήλ, Μπέκετ, Τένεσυ Γουίλιαμς, Άρθουρ Μίλλερ, κλπ ) ενώ έχει γράψει και αρκετά βιβλία. Υπήρξε ακόμη διευθυντής του Θεατρικού Τμήματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1952-1967).
Με αφορμή την επέτειο θανάτου του στις 29 Δεκεμβρίου 2006, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του Μάριου Πλωρίτη στην Έλενα Ακρίτα και στην εκπομπή της «Φώτα Πορείας» όπου ήταν καλεσμένος μαζί με τη σύντροφο και σύζυγό του, την ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη.

ΦΩΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ – ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

(video)

Σειρά εκπομπών με την Έλενα Ακρίτα, βασισμένη σε συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον καλλιτεχνικό, κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτικό χώρο, με στόχο την παρουσίαση της πορείας τους και της προσφοράς τους. Η Έλενα Ακρίτα συνομιλεί με τον Μάριο Πλωρίτη και την Κάτια Δανδουλάκη και σκιαγραφεί τα πορτρέτα των δύο προσωπικοτήτων ενώ φωτίζονται πτυχές της δημιουργικής τους πορείας και της κοινής τους ζωής.

Ο Μάριος Πλωρίτης σχολιάζει δοκίμιά του στον Τύπο, χώρο που υπηρέτησε υποδειγματικά – τα εβδομαδιαία άρθρα του στο «Βήμα της Κυριακής» άφησαν εποχή- ενώ υπήρξε ταυτόχρονα επιφανής μορφή του μεταπολεμικού θεάτρου. Ο ίδιος μιλάει για την περίοδο που ήταν μέλος της ομάδας που περιστοίχισε τον Κάρολο Κουν στην ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης (1942), για το οποίο έκανε και την πρώτη του θεατρική μετάφραση («Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε») του Πιραντέλο. Σημαντικό υπήρξε το μεταφραστικό του έργο ως προς το σύγχρονο και πρωτοπόρο θεατρικό ρεπερτόριο που παιζόταν στο ιστορικό υπόγειο του Κουν.

Ο Μ. Πλωρίτης θυμάται επίσης την ίδρυση της εκδοτικής εταιρείας «Ίκαρος» (1944), της οποίας υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους Αλέκο Πατσιφά και Νίκο Καρύδη όπου εκδόθηκε και η μετάφρασή του «Γράμματα σε ένα νέο ποιητή» του Ρίλκε. Παράλληλα συνεργάστηκε και σκηνοθέτησε, κυρίως τη δεκαετία του ’50, αθηναϊκούς θιάσους. Γίνεται λόγος στην εκπομπή για τον θίασο της Κατερίνας, για την προσωπικότητα της ίδιας της Κατερίνας Ανδρεάδη και τη σχέση της με την Έλλη Λαμπέτη η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα του Πλωρίτη. Ο ίδιος υπήρξε επίσης θεατρικός μέντορας της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην αρχή της καριέρας της, και σχολιάζει τα πρώτα της βήματα στο θέατρο. ‘Υστερα από πρόταση του ίδιου έπαιξε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ωραία μου Κυρία» που ανέβηκε στο Θέατρο του Κώστα Μουσούρη.

Από το 1945 ο Πλωρίτης έγραφε θεατρικές κριτικές στην εφημερίδα «Ελευθερία» θέση από την οποία αποχώρησε το 1965 όταν η εφημερίδα άλλαξε πολιτική γραμμή. Από το 1974 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Το Βήμα», συνεργασία η οποία συνεχίστηκε ως το τέλος της ζωής του. Στη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στο Παρίσι, όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση. Στην εκπομπή μιλούν για τον Μάριο Πλωρίτη και το έργο του, άνθρωποι από τον χώρο του πνεύματος, της τέχνης και της πολιτικής με τους οποίους συνεργάστηκε ή συνδέθηκε φιλικά στη διάρκεια της μακράς πορείας του: ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Βούλα Ζουμπουλάκη και ο Γιώργος Ρωμαίος.

Παράλληλα, η εκπομπή ξετυλίγει την καλλιτεχνική διαδρομή της Κάτιας Δανδουλάκη.  Η ηθοποιός αναφέρεται στο ξεκίνημα της θεατρικής της πορείας, μιλάει για τους ρόλους της στο θέατρο, σχολιάζει ακόμη την κριτική του Τύπου και πώς την αντιμετωπίζει. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη γνωριμία της με τον Μάριο Πλωρίτη όταν ο ίδιος ήταν καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και εκείνη μαθήτριά του. Μιλάει, επίσης, για τη σχέση της μαζί του και για τον άνθρωπο Μάριο Πλωρίτη. Και οι δύο αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικής τους ζωής και γνωρίσματα του χαρακτήρα τους.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό, αποσπάσματα από τηλεοπτικά σήριαλ και θεατρικές παραστάσεις στις οποίες υπήρξε πρωταγωνίστρια η Κάτια Δανδουλάκη, και φωτογραφίες από την επαγγελματική και προσωπική ζωή του Μάριου Πλωρίτη.

Έτος παραγωγής: 2000

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS