Μπάμπης Κλάρας – 19 Δεκεμβρίου 1986

Μπάμπης Κλάρας – 19 Δεκεμβρίου 1986

Στις 19 Δεκεμβρίου 1986 έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός λογοτέχνης και δημοσιογράφος Μπάμπης Κλάρας. Γεννημένος το 1910 στη Λαμία, τελευταίο παιδί  του Δημήτρη και της Αγλαϊας Κλάρα, μετά τον Περικλή, τη Λιλή και τον Θανάση (Άρης Βελουχιώτης). Σπούδασε νομικά και από το 1930 ασχολούνταν με τη δημοσιογραφία-από το 1936 έως το 1974 στην εφημερίδα «Βραδυνή», υπεύθυνος για τη διεύθυνση σύνταξης. Άφησε πίσω του ένα ποικίλο συγγραφικό έργο που αποτελείται από μελέτες, φιλοσοφία, πεζογραφήματα, ποίηση, αλλά και ιστοριογραφία, με πρώτο το δοκίμιο «Το πιστεύω ενός απλού ανθρώπου» που εκδόθηκε το 1954. Τιμήθηκε δύο φορές με Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Μπάμπη Κλάρα, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ «Μονόγραμμα» (παραγωγής 1982) αφιερωμένο στον διακριτικό και ανθρωπιστή στοχαστή, συγγραφέα και δημοσιογράφο.

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΛΑΡΑΣ

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον Μπάμπη Κλάρα. Ο ίδιος ο συγγραφέας και δημοσιογράφος μιλά για τη γενέτειρά του τη Λαμία και για την οικογένειά του. Αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τα παιδικά του χρόνια στη Λαμία, όπως η επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου, η «Δίκη των Δημοκρατικών» κ.α. Κάνει λόγο για τις κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις που είχε σχηματίσει-ήδη από τα εφηβικά του χρόνια.

Μιλά για την εγκατάστασή του στην Αθήνα και την πολύχρονη ενασχόληση του με τη δημοσιογραφία (στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Βραδυνή, Καθημερινή, Ελευθέρα Γνώμη και άλλες), σε όλα τα είδη της ειδησεογραφίας και ρεπορτάζ, στην αρχισυνταξία, καθώς και τη διεύθυνση σύνταξης (στην εφημερίδα Βραδυνή). Θυμάται στιγμές της δημοσιογραφικής του καριέρας-από τη δεκαετία του 1930-και μιλά για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση. Αναφέρεται στον αδερφό του, Άρη Βελουχιώτη, αλλά και στη δική του ενεργό συμμετοχή στην Αντίσταση, καθώς και στη δράση του στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Μιλά ακόμη, για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της λογοτεχνικής κριτικής, μέσα από τη Φιλολογική Βραδυνή-από το 1952 έως το τέλος του 1973-καθώς και στην κριτική του θεάτρου, και τέλος αναφέρεται στην οικογένειά του. Απαριθμεί τα συγγραφικά του έργα, και συνοψίζει την φιλοσοφική του θεώρηση για την ζωή και τον κόσμο, υπογραμμίζοντας στο κοινωνικό πεδίο την ανάγκη ανάδυσης μιας νέας κοινωνικής μορφής με χαρακτήρα κοινωνικού και προσωπικού νεοανθρωπισμού, με την προϋπόθεση διατήρησης της ειρήνης σε παγκόσμια κλίμακα.

Έτος παραγωγής: 1982

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη

Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 14/12/1982

 

Δείτε περισσότερα στο 

www.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS