Με την κατάκτηση της τρίτης θέσης από έναν Ελληνα πρωταθλητή και τις δύο πρωτιές από την Κένυα και τη Ρουάντα, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων δρομέων. Τον τιτάνιο αγώνα των μαραθωνοδρόμων όπου συμμετείχαν και μικρά παιδιά με τις οικογένειές τους, παρακολουθήσατε απευθείας μέσω της ΕΡΤ Sports. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ξεκίνησε από τη φυσική του βάση, τον Μαραθώνα, ακριβώς στις 09:00, ενώ νωρίτερα δόθηκε η εκκίνηση για τον Αγώνα των 5 χιλιομέτρων. Ένα γεγονός που κάθε χρόνο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική αλλά και παγκόσμια φήμη και μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το ert.gr.  Υπήρξαν και 2 που υπέστησαν έμφραγμα ενώ 200 χρειάστηκαν τη βοήθεια των κινητών μονάδων υγείας. Ο καιρός στην Αττική στη διάρκεια του αγώνα ήταν βροχερός. Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν πτόησε τους δρομείς, αφού μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή είναι εκείνη που μετράει.

Οι τρεις πρώτοι
Δρομείς από την Κένυα και από τη Ρουάντα κατέκτησαν την πρώτη θέση και την τρίτη ένας Έλληνας, ο Κώστας Γκελαούζος, Πρωταθλητής Δρομέας, μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου.

Ο πρώτο από την Κένυα, ο δεύτερος από τη Ρουάντα
Στην τρίτη θέση ο Κώστας Γκελαούζος
Από την απονομή στις γυναίκες. Πρώτη η Πετρουλάκη

Ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας καταρρίπτει και πάλι τα ρεκόρ, καθώς για πρώτη φορά περισσότεροι από 60.000 δρομείς συμμετέχουν σε όλες τις κατηγορίες.

Τα αποτελέσματα

Η Δημόσια Τηλεόραση, ταυτισμένη εδώ και χρόνια με τη μεγάλη γιορτή του δρομικού κινήματος, μετέδωσε μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ Sports, το σύνολο των εκδηλώσεων και αγώνων.

Η αρχή έγινε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, με το γκαλά βράβευσης των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων του κόσμου. Ακολούθησε το Σάββατο η Τελετή Έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα και στη συνέχεια ο Αγώνας των 10 χιλιομέτρων.

Σε επτά Δήμους της Αττικής και σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ οι μικροί φίλοι του αθλητισμού έτρεξαν σε οχτώ σημεία της διαδρομής. Συμμετείχαν οι Δήμοι Μαραθώνα/Νέας Μάκρης, Ραφήνας/ Πικερμίου, Σπάτων/ Αρτέμιδας, Παλλήνης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Φιλοθέης/ Ψυχικού. Διοργανώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στο στούντιο της Δημόσιας Τηλεόρασης, ο Νίκος Τσώνης και η Αμαλία Κεχαγιόγλου ήταν στην παρουσίαση από τις 08:00 έως τις 12:30 με καλεσμένους -μεταξύ άλλων- τον κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ Σπύρο Ανδριόπουλο, τη μαραθωνοδρόμο Γκλόρια Πριβιλέτζιο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περικλή Ιακωβάκη, τον αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτη Δημάκο και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μαμουζέλο.

Το τεχνικό και δημοσιογραφικό επιτελείο της ΕΡΤ αποτελούμενο από 220 εργαζόμενους, βρισκόταν σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και μετέφερε όλη τη δράση. Για τις ανάγκες των ρεπορτάζ ο Νίκος Γκομώλης ήταν στην εκκίνηση στον Μαραθώνα, ενώ στον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Βίκυ Σπύρου και ο Χρήστος Σαράντος φρόντισαν να μεταφέρουν όλες τις προεκτάσεις των αγώνων και τις δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές.

Επιπλέον, η ΕΡΤ έτρεξε στους αγώνες! Με σύνθημα «Τρέχουμε μαζί», η ΕΡΤ συμμετείχε, για πρώτη φορά, στον Μαραθώνιο της Αθήνας με 50μελή ομάδα, στους αγώνες δρόμου 5 χλμ., 10 χλμ. και στον Μαραθώνιο Δρόμο.

Από εφέτος και για τα επόμενα οκτώ χρόνια, θα παραδίδεται σε όλους τους δρομείς το νέο μετάλλιο του αγώνα, στο οποίο θα καταγράφεται και μια διαφορετική κομβική στιγμή από την πλούσια παγκόσμια ιστορία του σπουδαίου Ολυμπιακού αγωνίσματος και βεβαίως τις ελληνικές ρίζες του. Στη μία όψη του μεταλλίου θα απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στην άλλη θα φιλοξενούνται κάθε χρονιά γεγονότα-ορόσημα της γέννησης και εξέλιξης του Μαραθωνίου από σπουδαίους διακεκριμένους εικαστικούς, όπως οι Αλέκος Φασιανός, Κώστας Βαρώτσος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα του ΣΕΓΑΣ, ξεκινά με τον Αλέκο Φασιανό για το 2019, ο οποίος και αποτύπωσε τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Το 2020 θα ακολουθήσει ο Ημεροδρόμος, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα, με την υπογραφή του Κώστα Βαρώτσου. Στο μετάλλιο του 2021, με θέμα τη γέννηση του αθλήματος του Μαραθωνίου στο πλαίσιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα, θα δημιουργήσει τη δική του εικαστική σύνθεση το Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Μοιράσου το άρθρο: