Η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

Η στάση της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, εν μέσω πανδημίας, τα σχέδια του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, η πιθανότητα θερμού επεισοδίου, η Χάγη, η προσπάθεια για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ήταν θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της εκπομπής της ΕΡΤ1 “Δέκα” (με τον Φάνη Παπαθανασίου και τη Νικόλ Λειβαδάρη) το βράδυ της Πέμπτης.

Ας δούμε τις απόψεις των εκλεκτών καλεσμένων της εκπομπής για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων:

Άγγελος Συρίγος βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής: “Για τη Χάγη γίνεται συζήτηση μόνο στην Ελλάδα”

“Πρέπει να πιέσουμε την Τουρκία στο τομέα που αισθανόμαστε εμείς ισχυροί και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο. Για παράδειγμα, ευθείες γραμμές βάσεως σε όλες τις ελληνικές ακτές, κλείσιμο των ελληνικών κόλπων, έρευνες σε περιοχές εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, όλα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

” για την Τουρκία θεωρείται απλά αν αναπνέουμε. Δεν μπορεί να είμαστε το μοναδικό Κράτος στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα έξη μιλίων , εναέριο χώρο δέκα μιλίων και τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες.

“Η συζήτηση για τη Χάγη γίνεται στην Ελλάδα και μόνο. Ομως στη Χάγη πρέπει να προσφύγουν δύο κράτη. Εμείς συζητάμε σαν να μην υπάρχει το άλλο κράτος. Γιατί οι Τούρκοι να πάνε στη Χάγη μόνο για τη δική μας διαφορά; Έχουν δέκα υποθέσεις μπροστά τους. Και τονίζουν επανειλημμένα δύο προϋποθέσεις. Τη στρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τις γκρίζες ζώνες μαζί με την οριοθέτηση”

Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης τέως υπουργός Άμυνας: “Το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θ αποφευχθεί αν δεν κάνουμε λάθη”

“Θερμό επεισόδιο χαρακτηρίζουμε μια οποιαδήποτε εμπλοκή με στρατιωτικές δυνάμεις. Το θερμό επεισόδιο θα αποφευχθεί αν δεν κάνουμε λάθη, αν η διπλωματική προσπάθεια είναι στη σωστή κατεύθυνση και οι αποφάσεις μας και ενέργειές μας δημιουργούν τέτοιες πιέσεις στην Τουρκία που δεν θα την αφήσουν να το κάνει. Εμείς βασιζόμαστε στην επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών. Οι Τούρκοι λένε “δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, καταλαβαίνουμε μόνο ισχύ”. Για να επανέλθουν στη τάξη πρέπει όλη η Διεθνής Κοινότητα να έρθει στην πλευρά μας και να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τις θέσεις της Ελλάδας.

“Μη νομίζουμε ότι ο Ερντογάν θέλει θερμό επεισόδιο γιατί τον βολεύει ή γιατί θεωρεί ότι θα του “περάσει”. Δεν μπορείς να προβλέψεις τα αποτελέσματα ενός θερμού επεισοδίου, όσους υπολογισμούς κι αν κάνεις. Η Ελλάδα δεν είναι ένα Κράτος αμελητέο. Έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και ισχυρή διεθνή παρουσία. Δεν πρόκειται να βάλει την ουρά στα σκέλια. Όσο μπορεί ο Ερντογάν να είναι μέσα στους στόχους του, χρησιμοποιώντας τη διπλωματία, την ισχύ του, τις συμμαχίες του, τις απειλές, θα συνεχίσει να πράττει ανάλογα”

Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων: “Η Αίγυπτος συζητάει μόνο μερική οριοθέτηση και αφήνει εκτός το σύμπλεγμα του Καστελόριζου”

“Είναι δύσκολη η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Υπάρχει μια γραφειοκρατία στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου που πρόσκειται στη μουσουλμανική αδελφότητα και γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει οργανική σχέση με τους αδελφούς Μουσουλμάνους. Η Αίγυπτος, παρά τα σκληρά ανακοινωθέντα, δε θέλει να τα σπάσει με την Τουρκία για περιφερειακούς λόγους. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου φοβάται την ανατροπή του και θέλει τη στήριξη της μουσουλμανικής αδελφότητας από την πλευρά της Τουρκίας . Δεν έχει δείξει κάποια προθυμία να βάλει τη Τουρκία στη γωνία. Υπάρχει και μια σημαντική διαφωνία, με την Ελλάδα να θέλει μια ολική οριοθέτηση και την Αίγυπτο να συζητάει μόνο τη μερική οριοθέτηση και η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες περιοχές, αφήνοντας εκτός το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Αν είχαμε αυτή τη στιγμή μια συμφωνία με την Αίγυπτο θα διαθέταμε ένα σοβαρό επιχείρημα στο νομικό μας οπλοστάσιο για το τουρκολυβικό σύμφωνο. Η Τουρκία έχει ήδη προτείνει στην Αίγυπτο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, κάτι που προσφέρει στο Κάϊρο πολύ μεγαλύτερα θαλάσσια ύδατα απ ότι προσφέρει τυχόν συμφωνία με την Ελλάδα”

Κώστας Υφαντής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πάντειο Πανεπιστήμιο: “Έρχονται μήνες πολιτικού παροξυσμού στην Άγκυρα”

“Είναι εύκολο για την Τουρκία, εφόσον αποφασίζει ότι θέλει να μας πιέζει, να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά. Η προσπάθεια οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα γιατί αν συμβεί, επί της ουσίας ακυρώνει το τουρκολυβικό σύμφωνο.

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλείσουν λογαριασμούς. Η πρόβλεψη μου είναι ότι έρχονται μήνες πολιτικού παροξυσμού στην Άγκυρα. Θα είναι κατάληξη μιας κατάστασης που ξεκίνησε μετά το πραξικόπημα του 2016. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας. Ο Ερντογάν δεν απολαμβάνει αυτή τη στιγμή τα ποσοστά δημοφιλίας που συνήθιζε αλλά αν καταφέρει να κρατήσει την οικονομία σε τροχιά επιβίωσης θα παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού”

Ιαν Μπρέμερ (Η.Π.Α) αναλυτής, Πρόεδρος “Eurasia Group”: ” Ο Ερντογάν θ αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ”

“Η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις με τις ξένες επενδύσεις και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κακοδιαχείριση της εγχώριας οικονομίας και όλα αυτά διεξάγονται σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Αυτό που θα συμβεί τελικά είναι ότι θ αναγκαστεί ο Ερντογάν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Η οικονομική πίεση θα τον αναγκάσει να οδηγηθεί στη μοναδική επιλογή που διαθέτει, με ζεστό χρήμα και αυτή είναι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί.

“Ο Ερντογάν είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και είναι αυτός που έχει ανάγκη να παίξει το χαρτί του εθνικισμού για να κερδίσει στήριξη στο εσωτερικό της χώρας του. Ενδιαφέρεται περισσότερο ν αυξήσει την εσωτερική του δύναμη δείχνοντας ότι είναι ο ηγέτης που παλεύει για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Και ασφαλώς οι τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι σημαντικό στοιχείο αυτής της προσπάθειάς του”.

Ιωάννης Κασουλίδης πρώην υπουργός Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας: “Η Τουρκία προχωράει το ένα βήμα μετά το άλλο”

“Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το κενό που έχει δημιουργηθεί στο χώρο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μετά την αποχώρηση των Η.Π.Α. Η Τουρκία, χάρη στην οικονομική ευρωστία των πρώτων χρόνων του Ερντογάν δημιούργησε έναν από τους ισχυρότερους πολεμικούς στόλους στη Μεσόγειο, εισήγαγε την θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας” και άρχισε ν ανοίγει μέτωπα. Ξεκίνησε από την ΑΟΖ της Κύπρου, εκμεταλλευόμενη και την χλιαρή αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας.

“Η Τουρκία προχωράει το ένα βήμα μετά το άλλο και προειδοποιεί τι έχει να κάνει. Στο πλαίσιο αυτό μας έχει προϊδεάσει ότι κάτι θα κάνει κοντά στη Κρήτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος