Η εποχή των εικόνων

#IepoxiTwnEikonwn

Η εκπομπή της ΕΡΤ «Η Εποχή Των Εικόνων» συμπληρώνει 18 χρόνια στην καταγραφή της σύγχρονης εικαστικής σκηνής (2003-2021).

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου επιμελείται, ερευνά και παρουσιάζει την εκπομπή.

Εικαστικός η ίδια, αντιλαμβάνεται την σύγχρονη τέχνη ως ανοιχτό και δυναμικό πεδίο διαλόγου για τα ζητήματα που η εποχή εγείρει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στον κόσμο. Πέραν τούτου «Η Εποχή Των Εικόνων» είναι η μοναδική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση για την σύγχρονη τέχνη, έχοντας σχηματίσει ένα επίσης μοναδικό αρχείο για τη σύγχρονη έκφραση, σκέψη και δημιουργία τόσο Ελλήνων όσο και ξένων καλλιτεχνών, επιμελητών, διευθυντών μουσείων, θεσμών, ιδρυμάτων, των οποίων η διαδρομή είναι αξιοσημείωτη διεθνώς. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν φωνές νεότερων καλλιτεχνών μέσα από συστηματική έρευνα στον χώρο των εικαστικών, με κριτήριο όχι μόνο το αισθητικό πλαίσιο αλλά και το νέο περιβάλλον που μας ορίζει ως σύγχρονη κοινωνία με τα υπέρ και τα κατά.

Η φετινή χρονιά 2021, έφερε μερικά νέα δεδομένα στην ανάγνωση της Ιστορίας, στη σημασία των Μουσείων για την κοινωνία, τονίσθηκε η αξία της μνήμης λόγω της επετείου 1821-2021, κάποιες εκθέσεις έκαναν την έκπληξη μέσα στο κλίμα ανασφάλειας λόγω της πανδημίας και κάποιοι καλλιτέχνες, νεότεροι και παλαιότεροι συνεισέφεραν με το έργο τους, εκτεθειμένο σε ανοιχτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους, σε ένα είδος παρηγοριάς.

Ο νέος κύκλος επεισοδίων που ξεκινά παρουσιάζει ένα μέρος από αυτά τα γεγονότα προσπαθώντας να μοιραστεί με το κοινό εκθέσεις και έργα που θα ορίζουν αυτή την εποχή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Έτσι, ανάμεσα σε άλλα, θα δούμε ποια είναι η νέα διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Γρέγου και πώς αντιλαμβάνεται την τέχνη σήμερα, την έκθεση ΠΥΛΗ του οργανισμού ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων στον πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, την έκθεση «1821 Πριν και Μετά» στο Μ. Μπενάκη της οδού Πειραιώς, και «Ο Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι» στο Μ. Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, τις εκθέσεις των Ζήση Κοτιώνη και Βαγγέλη Γκόκα, καθώς και τις εκθέσεις του καλοκαιριού των αναζωογονημένων Πινακοθηκών του Δήμου Αθηναίων με οδηγό μας τον Χριστόφορο Μαρίνο και συνομιλητές τους καλλιτέχνες Κώστα Παππά, Ρία Δάμα και Ηλία Παπαηλιάκη με την τοιχογραφία του «Το Φιλί», θα μπούμε στο εργαστήριο του Γιώργου Ξένου για μια συνάντηση με το μεγάλο και δυναμικό σύνολο της δουλειάς του, και ακόμα θα δούμε την έκθεση UBUNTU στο ΕΜΣΤ με έργα σύγχρονων Αφρικανών καλλιτεχνών και αφηγητές τους συλλέκτες Χάρυ Δαυίδ και Lana de Beer Δαυίδ.

Από τις σημαντικότερες ίσως στιγμές στον νέο κύκλο επεισοδίων, σε επίπεδο συμβολισμού, είναι η παρουσία της Marina Abramovic με αφορμή την παρουσίαση του νέου της έργου-όπερα “Οι επτά Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» στην Λυρική σκηνή ΙΠΣΝ. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου την συναντά για ακόμη μια φορά σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή της ζωής της στα 74 χρόνια της, προκαλώντας μια συζήτηση για το όνειρό της να πραγματοποιήσει και να αφιερώσει αυτή την όπερα στην Μαρία Κάλλας, τον έρωτα, την ομορφιά, την αδυναμία, την συντριβή, την τέχνη και τη δύναμή της να θεραπεύει.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο κύκλο εκπομπών της ΕΡΤ2 με εξαιρετικό περιεχόμενο, ισάξιο της μεγάλης και αξιοσημείωτης πορείας της εκπομπής «Η Εποχή Των Εικόνων» και της Κατερίνας Ζαχαροπούλου.

Σενάριο-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσαμής
Μοντάζ-Μιξάζ: Δημήτρης Διακουμόπουλος
Οπερατέρ: Γρηγόρης Βούκαλης
Ηχολήπτης: Άρης Παυλίδης
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός
Mακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου
Βοηθός παραγωγής: Aλεξάνδρα Κουρή
Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235/Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός
Έρευνα εκπομπής: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS