10 χρόνια περιοδικό δρόμου «Σχεδία»

Το μοναδικό περιοδικό δρόμου στην Ελλάδα, η «Σχεδία» συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής. Η «Σχεδία», όπως όλα τα περιοδικά «δρόμου», δεν  πωλείται στα συνήθη σημεία διανομής τύπου, αλλά αποκλειστικά στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές που προέχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες-αστέγους, μακροχρόνια ανέργους, ανθρώπους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ένα ποσοστό από τα έσοδα της πώλησης του περιοδικού (τα 2,5 από τα 4 ευρώ της τιμής πώλησης) πηγαίνει απευθείας στον πωλητή, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ένα μικρό έσοδο για να καλύψει κάποιες από τις βασικές του ανάγκες. Το πρώτο τεύχος της «Σχεδίας» κυκλοφόρησε στην Αθήνα και τον Πειραιά στις 27 Φεβρουαρίου 2013 και από τότε εκατοντάδες συνάνθρωποί μας φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο και κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα με αξιοπρέπεια. Δέκα χρόνια μετά, και 109 τεύχη, η «Σχεδία», έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις κυκλοφορίας, ανάμεσα στα παραδοσιακά μηνιαία έντυπα, και μαζί με τις άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες έχει προχωρήσει (πρόγραμμα «Σχεδία αρτ»-δημιουργία αντικειμένων από επαναχρησιμοποιημένο χαρτί των αδιάθετων τευχών του περιοδικού, «Σχεδία Home»– χώρος συνάντησης-εστίασης-καφέ), η «Σχεδία» έχει πετύχει να δημιουργήσει τη δυνατότητα έμπρακτης αλληλεγγύης, υποστήριξης και ανθρωπιάς και να προσφέρει νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους που ζούσαν στο περιθώριο, να κερδίσουν τις ζωές τους πίσω.

Με αφορμή τον εορτασμό των δέκα χρόνων κυκλοφορίας της «Σχεδίας», δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους-Η σχεδία μου», το οποίο παρακολουθεί το ξεκίνημα του περιοδικού.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Η ΣΧΕΔΙΑ ΜΟΥ


 

Ντοκιμαντέρ έρευνας που παρουσιάζει την ιστορία του πρώτου ελληνικού περιοδικού «δρόμου» στην Ελλάδα, της «Σχεδίας». O John Bird, ενός τέως άστεγος στην Αγγλία, και το “Big Issue”, το περιοδικό αστέγων που ξεκίνησε στο Λονδίνο είναι η αφετηρία και μέσα από τις οδηγίες του και τα λεγόμενά του για τη δημιουργία του πρώτου αγγλικού περιοδικού δρόμου, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Χρήστο Αλεφάντη, Διευθυντή Σύνταξης της «Σχεδίας» και την ομάδα του να στήνουν τη βάση για το ελληνικό περιοδικό δρόμου. Ο φακός καταγράφει την εκτύπωση του πρώτου τεύχους– μαζί με την αγωνία αν θα πετύχει το εγχείρημα- την οργάνωση του δικτύου των πωλητών και τις εκδηλώσεις προβολής του περιοδικού στους κατοίκους της Αθήνας με τη συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων-των ηθοποιών Γιώργου Πυρπασόπουλου και Γιούλικας Σκαφιδά, συγγραφέων Βασίλη Αλεξάκη και Αύγουστου Κορτώ. Στην εκπομπή μιλούν ακόμη οι άνθρωποι της «Σχεδίας» Αιμιλία Δούκα, υπεύθυνη επικοινωνίας & Διαχείρισης Κοινωνικών Προγραμμάτων του  περιοδικού και Σέργιος Μήλης, υπεύθυνος του δικτύου πωλητών, καθώς οι πωλητές του περιοδικού Ματίνα Πασχάλη, Χρήστος Μπακογιάννης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Κώτσος, Θανάσης Βούρβος, Ορθοδοξία Σκούρα, οι οποίοι ανοίγουν την ψυχή τους και ξετυλίγουν τις ιστορίες τους. Τη δική τους μαρτυρία για τη διεθνή εμπειρία των περιοδικών δρόμου καταθέτουν επίσης οι: Danielle Batist, Δημοσιογράφος-editor του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου, Mel Young, Ιδρυτής του περιοδικού “Big Issue-Scotland” και Χρήστος Τσιόλκας-συγγραφέας. Προβάλλονται αποσπάσματα από την ομιλία του Χρήστου Αλεφάντη στη διοργάνωση «TEDX Athens».

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 16/01/2019

Δείτε περισσότερα εδώ:  https://archive.ert.gr/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS