30 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Ταχτσή

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στις 25 Αυγούστου του 1988, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του διακεκριμένου Έλληνα λογοτέχνη:

Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΑΘΗΝΑ

(audio)Σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο “Η γιαγιά μου η Αθήνα”, που μεταδόθηκαν το 1987 από το Β΄Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής, ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του, διαβάζει κείμενα από το βιβλίο του “Η γιαγιά μου η Αθήνα”. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της μεταπολεμικής γενιάς, ο Κώστας Ταχτσής έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα το 1951, με την ποιητική συλλογή “Ποιήματα”. Το 1962 έγραψε το μυθιστόρημα “Το Τρίτο Στεφάνι” που καταγράφει τη ζωή της ελληνικής μικροαστικής κοινωνίας στο φάσμα του πρώτου μισού του 20ου αι. Αν και γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε με την οικογένεια της γιαγιάς του στην Αθήνα, πόλη που αγάπησε και που αποτέλεσε λογοτεχνικό τόπο στο έργο του.
Το βιβλίο του “Η γιαγιά μου η Αθήνα”, συλλογή αυτοβιογραφικών κειμένων που εκδόθηκε το 1979, περιλαμβάνει βιωματικές του αφηγήσεις με φόντο την αθηναϊκή γειτονιά. Στην εκπομπή, ακούμε τον Κώστα Ταχτσή να διαβάζει απόσπασμα όπου αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στο Μεταξουργείο και στον Κολωνό στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, τα εφηβικά του χρόνια στον Λυκαβηττό, καθώς και να αυτοπροσδιορίζεται ως “γέννημα-θρέμμα” της πόλης της Αθήνας.

Η πρώτη εκπομπή μεταδόθηκε στις 24 Μαΐου 1987.

Ραδιοσκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια: Γιώργος Χριστοδουλάκης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS