Αλίκη Γεωργούλη – 25 Ιουλίου 1995

Η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός Αλίκη Γεωργούλη έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 1995. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από το θάνατό της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΨΥΡΗ

(video)

Νέο

Το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ παρουσιάζει το θέατρο της Αλίκης Γεωργούλη, ΑΠΟΘΗΚΗ, στην περιοχή του Ψυρρή και στην οδό Σαρρή 40. Η κάμερα καταγράφει τις τελευταίες εργασίες στη μαρκίζα του κτιρίου λίγο πριν την έναρξη της πρώτης παράστασης με τίτλο “Όλο σπίτι κρεβάτι και εκκλησία” της Φράνκα Ράμε και του Ντάριο Φο. Προβάλλονται πλάνα από την ευρύτερη γειτονιά, τα κτίρια της περιοχής, καταστήματα, βιοτεχνίες και οικίες. Η Αλίκη Γεωργούλη μιλάει για το θεατρικό και τη συγγραφέα του και διαβάζει έναν πρόλογο της Φράνκα Ράμε στο έργο της  όπου σχολιάζονται οι αντιδράσεις των γυναικών και των ανδρών αναφορικά με το περιεχόμενο της παράστασης. Η Αλίκη Γεωργούλη μιλάει για την περιπέτεια της αναζήτησης μιας δικής της θεατρικής στέγης, τα λιτά κριτήρια επιλογής και τη σχεδόν τυχαία ανακάλυψη του κτιρίου μετά από αποτυχημένες προσπάθειες για εγκατάσταση στην περιοχή Γκάζι. Εξηγεί την προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να συγκεντρώσει τα χρήματα και τη βοήθεια σημαντικών καλλιτεχνών όπως οι Τσαρούχης, Μιγάδης και Θεοδωράκης προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφορικά με την παράσταση, η Αλίκη Γεωργούλη εξηγεί ότι αγγίζει τα σύγχρονα προβλήματα των γυναικών, αναδεικνύει την εξυπνάδα, τα παράπονα και τις ικανότητες των γυναικών στους νέους ρόλους που απαιτούν από εκείνες να είναι ταυτόχρονα εργαζόμενες, μητέρες και σύζυγοι. Σχολιάζει επίσης την παραμελημένη θέση της γυναίκας σε διεθνές επίπεδο.

Η εκπομπή περιλαμβάνει πλάνα από σύντομο ρεπορτάζ σε παρακείμενα καταστήματα, γραφεία και εστιατόρια, όπου οι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μιλούν θετικά για το νέο θέατρο στη γειτονιά τους και τις προοπτικές που αυτό μπορεί να δώσει στην περιοχή τους.

Ακολούθως οι βασικοί συντελεστές του θεατρικού έργου, όλοι τους σημαντικοί άνθρωποι του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου, μιλούν για αυτό και τη συνεργασία τους με την Αλίκη Γεωργούλη. Ο σκηνοθέτης Αντώνης Βογιάζος μιλάει για τη σύνδεση κωμικών και τραγικών στοιχείων που καθιστούν το έργο ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και σχολιάζει τη φεμινιστική προσέγγιση στις σχέσεις γυναικών και ανδρών. Η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο πήρε την απόφαση να παίξει στην παράσταση και τη συνεργασία της με την Γεωργούλη ήδη από τις ταινίες “Ο Θίασος” και “Οι κυνηγοί”. Ο ενδυματολόγος Γιάννης Μιγάδης εξηγεί την προσέγγισή του για το συγκεκριμένο έργο και τις σχετικές επιλογές που θα προτείνει στον σκηνοθέτη. Ο διευθυντής φωτογραφίας και υπεύθυνος φωτισμού της παράστασης, Αριστείδης Καρύδης-Φουκς, εξηγεί ότι ο φωτισμός στο θέατρο  δεν είναι επάγγελμα για εκείνον, αλλά συνδέεται περισσότερο με την επιθυμία του να βοηθήσει φίλους καλλιτέχνες να αντιμετωπίσουν έργα με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ότι αφορά τον φωτισμό των σκηνών τους. Ο Μποστ (Μέντης Μποσταντζόγλου) μιλάει για τους στίχους των τραγουδιών που έγραψε για να μελοποιηθούν από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και υπογραμμίζει την επιμονή και το πείσμα της Γεωργούλη προκειμένου να ολοκληρωθεί το θέατρο “Αποθήκη”. Παράλληλα με την ομιλία του Μποστ ακούγεται απόσπασμα από ένα εκ των τραγουδιών της παράστασης.

Περιλαμβάνονται πλάνα από τις πρόβες με την Αλίκη Γεωργούλη να συζητάει το κείμενο μαζί με την Εύα Κοταμανίδου αλλά και αποσπάσματα των δύο σπουδαίων ηθοποιών σε χαρακτηριστικούς μονόλογους από το “Όλο σπίτι κρεβάτι και εκκλησία“.

Το ασπρόμαυρο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Σκηνοθεσία: Γκαίη Αγγελή

Ρεπορτάζ: Σούλα Αλεξανδροπούλου

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 14/1/1981

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS