Απόκριες και Κούλουμα στον… 20ο αιώνα

Στο παρελθόν μας ταξιδεύει το Αρχείο της ΕΡΤ για να μας θυμίσει πώς γιόρταζε ο κόσμος τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τα όσα κατέγραψε ο φακός των Επικαίρων στις 8 και 9 Μαρτίου 1970, με τους καρναβαλιστές σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα και Πλάκα, αλλά και τις ετοιμασίες για το πρώτο σαρακοστιανό τραπέζι και το πέταγμα του χαρταετού, καθώς και μια συλλογή φωτογραφιών που καλύπτει το χρονικό διάστημα από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και τη δεκαετία του 1990.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΤΟΥ 1970

(video)

Μπορεί ο καιρός να ήταν βροχερός, το κέφι όμως δεν έλειπε στην αποκριάτικη παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας. Η «βασίλισσα» του καρναβαλιού, ηθοποιός Άννα Καλουτά, έφτασε με ελικόπτερο στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να πάρει στη συνέχεια τη θέση της στο άρμα της και να δώσει το σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση. Μαζορέτες, ομάδες μασκαράδων, άρματα μέχρι και αυτοκίνητα αντίκες πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να συμμετέχει στη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή. Το ίδιο ακριβώς κλίμα επικρατούσε και στον Πειραιά. Η βροχή δεν στάθηκε εμπόδιο για τις ομάδες των καρναβαλιστών, που με ή χωρίς άρματα σκόρπισαν το κέφι στον κόσμο. Στην Πάτρα ο καιρός βοήθησε περισσότερο, τόσο αυτούς που συμμετείχαν στην μεγάλη παρέλαση, όσο και τις χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης για να τους απολαύσουν. Το ξεφάντωμα συνεχίστηκε το βράδυ στις αίθουσες διασκέδασης, με πολύ χορό και τραγούδι. Ο χαρτοπόλεμος έδωσε και πήρε και στα σοκάκια της Πλάκας, με τους μασκαράδες να έχουν κι εκεί την τιμητική τους.

Η Καθαρά Δευτέρα βρήκε τους Αθηναίους και πάλι στους δρόμους, αυτή τη φορά προκειμένου να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα για το πρώτο σαρακοστιανό τραπέζι. Λαγάνες, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά και ό,τι άλλο προστάζει η μέρα. Κούλουμα όμως χωρίς χαρταετό δεν γίνονται. Οι λόφοι της πόλης γέμισαν από μικρούς και μεγάλους που διασκέδασαν με το πέταγμα του χαρταετού.

Δείτε ακόμη μια σειρά φωτογραφιών με στιγμιότυπα από τις Απόκριες και τα Κούλουμα στην Αθήνα, που ξεκινούν από τη δεκαετία 1920 μέχρι και τη δεκαετία 1990. Μασκαράδες στο Ζάππειο, αποκριάτικα άρματα και  γαϊτανάκι στους δρόμους της πόλης, Κούλουμα στο λόφο του Φιλοπάππου, αλλά και στιγμιότυπα από τα αποκριάτικα γυρίσματα με τη Μελίνα Μερκούρη. Το υλικό προέρχεται από τις συλλογές Πέτρου Πουλίδη, Υιών Πουλίδη και Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, του Αρχείου της ΕΡΤ.

 

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS