Έναρξη του Δεύτερου Προγράμματος – 11 Μαΐου 1952

Με αφορμή την επέτειο της επίσημης έναρξης του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την 11η Μαΐου 1952, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο του 1982. Πρόκειται για την εκπομπή που εγκαινίασε το δεκαπενθήμερο αφιέρωμα στο Β’ Πρόγραμμα για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του, με τις φωνές προσώπων που συνδέθηκαν με την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας:

1952-1982 ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

(audio)
Νέο

Ήταν Κυριακή 11 Μαΐου του 1952 όταν έγινε η επίσημη έναρξη του Δεύτερου Προγράμματος στις 6 το απόγευμα με αγιασμό. Θα ακουγόταν στο εξής παράλληλα με το Εθνικό Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών και ο ακροατής θα είχε να επιλέξει. Στην εναρκτήρια εκπομπή, ο τότε πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΡ Μιχάλης Στασινόπουλος και ο γενικός διευθυντής, στρατηγός Χριστόδουλος Τσιγάντες παρουσίασαν το νέο Πρόγραμμα. Τριάντα χρόνια μετά, παλιοί συνεργάτες του Β΄Προγράμματος, ο Γιάννης Σιάσκας, ο Τζών Βεϊνόγλου, η Ιφιγένεια Ευθυμιάτου, ο Δημήτρης Θεμελής, η Φραγκίσκη Καρόρη, ο Πέτρος Αγγελόπουλος, η Λύρκα Παπανικολάου κουβεντιάζουν, θυμούνται το ξεκίνημά του και μοιράζονται με το κοινό τις προσωπικές τους εμπειρίες από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του που συνέπεσαν με τη χρυσή εποχή της ραδιοφωνίας των δεκαετιών 1950-1960.

Η εκπομπή κάνει αναδρομή στην ιστορία του Β΄ Προγράμματος, από τη δημιουργία του μέχρι τη δεκαετία του ’80, και αναφέρεται στους ανθρώπους του και τη συμβολή τους: εκφωνητές, παραγωγούς εκπομπών, τεχνικούς. Γίνεται λόγος για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, για τη δομή και το ύφος του Β΄Προγράμματος, τη διάρκεια των εκπομπών αλλά και για τις συνθήκες μετάδοσης και την προετοιμασία των προγραμμάτων. Μνημονεύεται πλήθος εκπομπών που άφησαν εποχή όπως, «Το Θέατρο της Τετάρτης» με πρώτο έργο το «Παράξενο Ιντερμέτζο» του Ευγένιου ο’ Νήλ σε ραδιοφωνική διασκευή και μετάφραση Δ. Κωνσταντινίδη και ραδιοσκηνοθεσία Κάρολου Κουν, «Τα αριστουργήματα της φιλολογίας μας» με αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων από σπουδαίους ηθοποιούς, «Τα παράξενα του πενταγράμμου» με την Φραγκίσκη Καρόρη, «Το μουσικό μου λεύκωμα» της Τόνιας Καράλη, «Κάθε δίσκος και δύο λόγια» με τον Τζών Βεϊνόγλου, «Οριζοντίως και καθέτως», μουσικό σταυρόλεξο που συμπληρώνονταν από τους ακροατές, με τον Πέτρο Αγγελόπουλο, «Δίσκοι στην τύχη» με την Έλλη Σολωμονίδου, «Μουσικός Ρεπόρτερ» της Ελένης Χαλκούση, «Το μικρόφωνο στο δρόμο» του Ίωνα Νταϊφά.

Περιλαμβάνεται, επίσης, συνέντευξη του Κάρολου Κουν ο οποίος αφηγείται τις δικές του μνήμες σχετικά με το ραδιοφωνικό θέατρο, καθώς και του Μάριου Πλωρίτη διευθυντή τότε του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ, που περιγράφει την ατμόσφαιρα της δημιουργίας του Β΄ Προγράμματος.  Μιλούν ακόμη, η Ελένη Χαλκούση, ο Ίων Νταϊφάς, ο Χρήστος Οικονόμου και ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, διευθυντής Ραδιοφωνίας το 1982, προλογίζει το αφιέρωμα. Στο στούντιο και η Σοφία Μιχαλίτση, διευθύντρια του Β΄Προγράμματος τη δεκαετία του ’80, η οποία αναφέρεται στην πιο πρόσφατη περίοδο.

Παραγωγός: Φραγκίσκη Καρόρη-Ζαχαροπούλου

Ημερομηνία μετάδοσης: 30 Μαΐου 1982

Δείτε, επίσης, σχετικό υλικό για την έναρξη του Β΄ Προγράμματος μέσα από τις σελίδες του Ραδιοπρογράμματος /Αρχείο ΕΡΤ:

 

Για περισσότερα περιηγηθείτε στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS