Άρης Αλεξάνδρου – 2 Ιουλίου 1978

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στον ποιητή, πεζογράφο και μεταφραστή Άρη Αλεξάνδρου (γεν. 1922 – θαν. 1978) με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό του. Σταθμός στην ιστορία της νεότερης λογοτεχνίας μας θεωρήθηκε το μυθιστόρημά του “Το Κιβώτιο”, που ολοκληρώθηκε το 1972 μετά από εφτά χρόνια συγγραφής και εκδόθηκε το 1975.

ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

(video)
Νέο

Σειρά εκπομπών λόγου που ασχολείται με πνευματικά θέματα, τέχνης, φιλοσοφίας και λογοτεχνίας. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 1988, είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα Άρη Αλεξάνδρου με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του. Ο συντονιστής της συζήτησης Παύλος Ζάννας συγγραφέας, κριτικός και εκδότης προλογίζει την εκπομπή εστιάζοντας, πρώτα, στη γνωριμία με τον άνθρωπο Άρη Αλεξάνδρου και έπειτα στο πολύπλευρο έργο του.

Με τη συμμετοχή του Κώστα Κουλοφάκου ποιητή και κριτικού, του Αλέκου Αργυρίου ιστορικού και κριτικού, της Τζένης Μαστοράκη, ποιήτριας και μεταφράστριας, του Ρόμπερτ Κριστ καθηγητή Πανεπιστημίου παρουσιάζονται βιογραφικά του στοιχεία, λεπτομέρειες από την παιδική, νεανική και ενήλικη ζωή του, τα πρώτα του βήματα στο χώρο της ποίησης, της πεζογραφίας, της μετάφρασης. Ακολουθεί περιγραφή των χαρακτηριστικών των κειμένων του, της μορφής και θεματολογίας τους, του υψηλού γλωσσικού, αισθητικού και καλλιτεχνικού επιπέδου τους. Εκτενής συζήτηση γίνεται γύρω από το μυθιστόρημα του με τίτλο «Το Κιβώτιο», την υπόθεση του, τις επιρροές του από προσωπικά βιώματα του συγγραφέα, τα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα του.

Ακολουθεί αναφορά στις κομματικές πεποιθήσεις του ανήσυχου ανθρώπου, τη δημιουργία μιας αυτοσχέδιας αντιστασιακής οργάνωσης με έντονη δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, την προσχώρηση στο κομμουνιστικό κόμμα και την κατοπινή αποχώρηση του. Παράλληλα, τονίζεται ότι υπέστη διώξεις, φυλακίσεις και εκτοπισμούς εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων του και εξορίστηκε σε διάφορη μέρη (Λήμνος, Μακρόνησος, Άγιος Ευστράτιος). Τέλος, διαβάζεται απόσπασμα από τη συλλογή του «Έξω από τα δόντια» και αποκαλύπτεται η πρόθεση του να μην ξαναενταχθεί σε κανένα πολιτικό κόμμα και σε καμία λογοτεχνική σχολή. Η εκπομπή προβλήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1989.

Σκηνοθεσία: Άρης Παπαθεοδώρου

Παραγωγή: ΕΤ1-Τομέας επιμόρφωσης 1988

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS