Χρίστος Καράς 1930 – 2023

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Χρίστος Καράς (1930-2023), σημαντικός εκπρόσωπος της «γενιάς του ’60». Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Μετά από σύντομες σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1948-1950), γράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών (1951), και έπειτα σπουδάζει φρέσκο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.  Όπως και άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του, αναζητά την εικαστική του γλώσσα μέσα στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πλαίσιο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα παρουσιάζει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.  Ιδρύει επίσης με άλλους καλλιτέχνες την ομάδα “Τομή” (1963) και τον “Σύνδεσμο Ελλήνων Καλλιτεχνών” (1976). Η ζωγραφική του, μετά τη δεκαετία του 1970, προσιδιάζει σε ένα είδος μαγικού ρεαλισμού. Το 1984 εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 41η Μπιενάλε Βενετίας. Το 2001  βραβεύεται  από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Το 2004 δημιουργεί τη μνημειακή σύνθεση «Διαστημική Ποίηση» για το Σταθμό Χαλανδρίου του αθηναϊκού Μετρό.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «Συνεικόνες», παραγωγής 1998, όπου προβάλλεται συνέντευξη του σημαντικού καλλιτέχνη και παρουσίαση της εικαστικής του δουλειάς.

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ

Το πολιτιστικό τηλεοπτικό περιοδικό «Συνεικόνες» παρουσιάζει τα πολιτιστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο που προβλήθηκε στις 2 Δεκέμβρη του 1998, παρουσιάζεται θέμα σχετικό με τον Χρίστο Καρά και ειδικότερα με την έκθεσή του «Η ποίηση του πραγματικού, η ποίηση του φανταστικού» που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τέχνης «Κρεωνίδης» το 1998.

Στο απόσπασμα βλέπουμε πλάνα από το χώρο της έκθεσης με τα έργα του Καρά ενώ ο ίδιος μιλά με την συντελεστή της εκπομπής Άννα Ιμβριώτη, εξηγώντας τον τίτλο της έκθεσής του, μιλώντας για την προετοιμασία της αλλά και εντάσσοντάς την στο πλαίσιο μιας μακράς εικαστικής διαδρομής. Στη συνέχεια καλεί το θεατή να ξεφύγει από την επιφάνειας της εικόνας και να διεισδύσει στο βάθος του έργου του, κάνοντας συνδέσεις με το εννοιολογικό και κοινωνικό του πλαίσιο, από την εξερεύνηση του διαστήματος στον «τελευταίο πόλεμο», στην τεχνολογία και τα διαχρονικά προβλήματα της ανθρώπινης κατάστασης.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καψωμένος

Βοηθός σκηνοθέτη: Πανδώρα Μουρίκη

Παραγωγή: Τμήμα επιμορφωτικών εκπομπών

Χρονολογία Παραγωγής: 1998

Δείτε περισσότερα εδώ: https://archive.ert.gr/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS