Χρήστος Λαμπράκης – 21 Δεκεμβρίου 2009

Ο Χρήστος Λαμπράκης (Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 1934 – 21 Δεκεμβρίου 2009) ήταν Έλληνας επιχειρηματίας και εκδότης, ενώ υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα στο τοπίο των ελληνικών μέσων επικοινωνίας αλλά και του πολιτισμού για δεκαετίες.

Ο Λαμπράκης σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Σε ηλικία 20 ετών, ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού “Ταχυδρόμος” και το 1957, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε την προεδρία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (που είχε ιδρύσει ο πατέρας του εκδότης Δημήτριος Λαμπράκης το 1922) και  που εξέδιδε, μεταξύ άλλων, τις εφημερίδες “Το Βήμα” και “Τα Νέα”. Ο Χρήστος Λαμπράκης ίδρυσε επίσης την ημερήσια αθλητική εφημερίδα “Ομάδα” το 1959 και το περιοδικό “Εποχές” το 1963.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας φυλακίστηκε και οι εφημερίδες και τα περιοδικά που εξέδιδε σταμάτησαν τη λειτουργία τους.  Από τις φυλακές έστειλε μια επιστολή στη γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» σχολιάζοντας τις αθλιότητες της χούντας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις πιέσεις τις οποίες δέχθηκε ο Τύπος. Το 1968 έλαβε τη «Χρυσή Πέννα Ελευθερίας» από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκδοτών για τη στάση του κατά της Δικτατορίας. Από το 1970, οπότε ο ΔΟΛ έγινε ανώνυμη εταιρεία, ο Λαμπράκης ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής και του Ιδρύματος Λαμπράκη. Ήταν επίσης ο πρώτος εκδότης στην Ελλάδα που, το 1997, ξεκίνησε  την ηλεκτρονική εκδοχή στα έντυπά του.  Παράλληλα, σε συνεργασία με την αδελφή του, Λένα Σαββίδη, η οποία ήταν ο ιθύνων νους του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων “Το Βήμα” και “Τα Νέα”  και  έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλης ιστορικής αξίας ψηφιακού αρχείου.

Ήταν επίσης ιδρυτής και μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA όπου διετέλεσε και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του καναλιού.

Ο Λαμπράκης υπήρξε επίσης από τους πρωτεργάτες  της δημιουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (μαζί με τους Αλεξάνδρα Τριάντη, Δημήτρη Μητρόπουλο και Λάμπρο Ευταξία) το οποίο εγκαινιάστηκε το 1991 με δύο αίθουσες ενώ το 2004 άνοιξε στο Μέγαρο το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, με προσθήκη της αίθουσας “Αλεξάνδρα Τριάντη». Αργότερα προστέθηκε η αίθουσα “Νίκος Σκαλκώτας” και η μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη η οποία τώρα έχει στη συλλογή της 80.000 τίτλους βιβλίων και πολυμέσων. Για την προσφορά του αυτή, η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών φέρει το όνομα του (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης). Στις αρχές του 2000 εγκαινιάστηκε Μέγαρο Μουσικής και στη Θεσσαλονίκη στεγάζοντας σειρά καλλιτεχνικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο της σειράς πολιτιστικού περιεχομένου:

9 + ΜΙΑ ΜΟΥΣΕΣ με τίτλο Η ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ όπου  ο ιστορικός εκδότης μιλάει στη δημοσιογράφο Εύα Νικολαΐδου για τον προορισμό, τον ρόλο και τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής ενώ μας ξεναγεί και στους χώρους του.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «ΕΝΝΕΑ ΣΥΝ ΜΙΑ ΜΟΥΣΕΣ» που επιμελείται η Εύα Νικολαΐδου, παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη συμβολή του στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Ο πρόεδρος του Μεγάρου Χρήστος Λαμπράκης μας ξεναγεί στις αίθουσες του πολιτιστικού αυτού κέντρου διεθνούς εμβέλειας, με αφορμή την επέκταση των χώρων του. Μιλάει για την αρχιτεκτονική του και τον ευρωπαϊκών προδιαγραφών σχεδιασμό του και εξηγεί τη λειτουργικότητα και την υποδομή των αιθουσών προσαρμοσμένες στις ανάγκες που εξυπηρετούν: όπερες, θεατρικές παραγωγές, συναυλίες, επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις και διαλέξεις. Αναλύει τον εκπαιδευτικό ρόλο και τα επιμορφωτικά προγράμματα προς νέους της μουσικής βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας της, και αναφέρεται στις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες και τις συνεργασίες του Μεγάρου με διεθνείς οργανισμούς, εκφράζοντας και το όραμά του για την αξιοποίησή του στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, τονίζονται ο δημόσιος χαρακτήρας του και οι πολλαπλοί προορισμοί του Μεγάρου, πνευματικοί, ψυχαγωγικοί και επιστημονικοί

Στη σημασία του Μεγάρου Μουσικής για το σύγχρονο πολιτισμικό γίγνεσθαι αναφέρονται επίσης, ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος , ο γενικός διευθυντής του Μεγάρου Νίκος Μανωλόπουλος, και η διευθύντρια Επικοινωνίας του Μεγάρου Ελένη Σπανοπούλου.

Παρεμβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με στιγμιότυπα από συναυλίες και λυρικές παραστάσεις, όπως η όπερα «Ντον Κάρλος» του Βέρντι (2006).

Σκηνοθεσία: Βύρων Νικολόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτα Χορέβα

Παρουσίαση και αρχισυνταξία: Εύα Νικολαΐδου

Παραγωγή: 2006

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS