Χρόνια Πολλά, Γιάννη Βογιατζή!

Στις 12 Ιουνίου 1927 γεννήθηκε  ο Γιάννης Βογιατζής, δημοφιλέστατος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ενώ πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Διονυσία το 1955. Έγινε γνωστός ως ραδιοφωνικός και κινηματογραφικός «Μικές» (από τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία «Ο Μικές παντρεύεται»). Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο». Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πιο πρόσφατη εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη είναι το 2021 στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει θεατρική παράσταση από την σειρά «Θέατρο της Δευτέρας» και συγκεκριμένα την επιθεώρηση «Έχετε γεια βρυσούλες», παραγωγής 1990, όπου πρωταγωνιστεί ο Βογιατζής σε δύο διαφορετικά νούμερα.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«ΕΧΕΤΕ ΓΕΙΑ ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ»

(video)

Το «Θέατρο της Δευτέρας» ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή θεατρικών παραστάσεων. Περιλάμβανε μαγνητοσκοπήσεις παραστάσεων αλλά και πρωτότυπες  εσωτερικές παραγωγές. Η εκπομπή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα  καθώς απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό ενώ άντλησε τον τίτλο της από το γεγονός πως τότε η Δευτέρα ήταν μέρα αργίας για τα θέατρα.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζεται η επιθεώρηση «Έχετε γεια βρυσούλες» σε κείμενα των Αλέκου Σακελλάριου, Πάνου Σκουρολιάκου, Γιάννη Μακρή, Άννας  Χατζησοφιά ενώ η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Χονδρογιάννη.

Πρόκειται για νούμερα με αναφορές στην επικαιρότητα και ζητήματα όπως η οικολογία, η μόλυνση, η πολιτική, η ζωή στην πόλη, τα ενοίκια και άλλα.

Ο Γιάννης Βογιατζής (συμ)πρωταγωνιστεί σε δύο από τα νούμερα της επιθεώρησης. Αρχικά στο «Ο σεξολόγος» του Αλέκου Σακελλάριου (χρόνος στο βίντεο: 06:32- 16 :33) μαζί με την Ελένη Γερασιμίδου, τον Τάσο Παλαντζίδη και άλλους, και στη συνέχεια στο μονόλογο «Ο καλόβολος» του Πάνου Σκουρολιάκου (χρόνος στο βίντεο: 1:23: 00-  1: 30:22)

Στην παράσταση ερμηνεύουν τραγούδια οι Μανώλης Λιδάκης, Κωνσταντίνα και Χριστιάνα ενώ στα υπόλοιπα νούμερα εμφανίζονται γνωστοί ηθοποιοί όπως οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Χρυσούλα Διαβάτη, Μαίρη Χρονοπούλου, Χρυσούλα Διαβάτη, Κατιάνα Μπαλανίκα κ.α.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης  Χονδρογιάννης

Κείμενα: Αλέκος Σακελάριος, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Μακρής, Άννα Χατζησοφιά

Μουσική: Γιώργος Κατσαρός

Χορογραφίες: Γιάννης Φλερύ

Σκηνικά: Βασίλης Τσιγοριάννης, Χρήστος Νταλάρας

Κοστούμια: Κλεοπάτρα Βίγκα

Παραγωγή: Στέλιος Αντωνιάδης

Πρώτη προβολή: 26/3/1990

Δείτε περισσότερα εδώ: https://archive.ert.gr/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS