Χρόνια Πολλά, Λένα Πλάτωνος

Στις 21 Οκτωβρίου η Λένα Πλάτωνος γιορτάζει τα εβδομηκοστά γενέθλιά της. Η ξεχωριστή μουσικός, πιανίστα και συνθέτρια έχει καταγράψει μια μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία στην ελληνική μουσική, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη και ανανέωση του ελληνικού τραγουδιού με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής μουσικής. Πρώτος σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία ήταν η συνεργασία της με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τα τραγούδια για την εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» (με πιο γνωστά τα τραγούδια της «Ρόζα-Ροζαλία» και «Ο χορός των μπιζελιών»). Ακολούθησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος «Σαμποτάζ» (1981), ο οποίος έφερε μια τομή στα μουσικά πράγματα, και στη συνέχεια η κυκλοφορία δεκατριών μελοποιημένων ποιημάτων του Καρυωτάκη (1982). Ακολουθούν οι δίσκοι  «Μάσκες Ηλίου» (1984), «Γκάλοπ» (1985), «Λεπιδόπτερα»  (1986) που αποτελούν σημείο αναφοράς για την ελληνική ηλεκτρονική μουσική.

Με την αφορμή των γενεθλίων της συνθέτριας, το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται την μουσική εκπομπή «Πρόβα» του 1987, στην οποία η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου είχε φιλοξενήσει την Λένα Πλάτωνος.

ΠΡΟΒΑ

ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ


Η εκπομπή «Πρόβα» της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου φιλοξενεί και παρουσιάζει συνθέτες και τραγουδιστές που προσέφεραν με το έργο τους στην εξέλιξη του νέου ελληνικού τραγουδιού. Στη συγκεκριμένη εκπομπή, φιλοξενείται  η Λένα Πλάτωνος, η οποία ερμηνεύει σημαντικά κομμάτια από τη δουλειά της, μαζί με την Έλλη Πασπαλά– στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στην ελληνική τηλεόραση-και τη Δήμητρα Γαλάνη. Παρουσιάζονται τραγούδια από τη «Λιλιλούπολη», μελοποιημένη ποίηση του Κ.Καρυωτάκη, και τραγούδια σε στίχους της ίδιας της συνθέτριας και της Μαριανίνας Κριεζή από τις τελευταίες της δισκογραφικές δουλειές.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η Λιλάντα  Λυκιαρδοπούλου συζητά με την Λένα Πλάτωνος για τη μουσική της, την οποία χαρακτηρίζει «πρωτοποριακή». Η ίδια η συνθέτρια υπογραμμίζει το «μουσικό ανακάτεμα» μέσα της μεταξύ της έντεχνης δυτικής, λαϊκής και ροκ μουσικής, καθώς και το άνοιγμα προς την ηλεκτρονική μουσική. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ηλεκτρονική μουσική, με τη συνθέτρια να εξηγεί πώς γίνεται η σύνθεση ενός προσωπικού ηχοχρώματος. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται ακόμη, για τον δίσκο «Σαμποτάζ».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής  παρουσιάζονται συγκεκριμένα τα εξής τραγούδια: «Ο χορός των μπιζελιών», «Ρόζα-Ροζαλία» (από τη «Λιλιπούπολη»), «Μόνο», «Βράδυ» (ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη) και «Η πεδιάς και το νεκροταφείο»  (σε ποίηση Κ.Καρυωτάκη), «Κοπερτί», «Πτήση 201» (από τον δίσκο «Σαμποτάζ»), «Αίθουσα αναμονής», «Λητώ», «Έρωτες το καλοκαίρι», καθώς και το ανέκδοτο τραγούδι «Καντέντσα» (σε στίχους της Λένας Πλάτωνος) και η διασκευή του τραγουδιού «Όνειρο απατηλό» του Απόστολου Καλδάρα.

Έτος παραγωγής: 1987

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS