Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων – 26 Ιουνίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών έρευνας:

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

(video)

Νέο

Στις 26 Ιουνίου 1987 τέθηκε σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 1997 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 26η Ιουνίου Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, σε δεκάδες μέρη του κόσμου, βασανίζονται σωματικά, ψυχολογικά ή εξευτελίζονται. Κάποια ειδικά εγχειρίδια δημιουργούν τους βασανιστές του μέλλοντος, ενώ 230 εταιρείες κατασκευάζουν τα μηχανήματα βασανισμών. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εκπομπή, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Βαξεβάνης, προκαλούν σοκ. Είναι όμως η πραγματικότητα, όπως τονίζει, την οποία πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα, ώστε να μην της επιτρέψουμε να γίνει και το μέλλον.

Μιλούν άνθρωποι που βασανίστηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, ανάμεσα τους ο Κούρδος συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζεμίλ Τουράν, ο Μεμέτ Γιαμάν, ο Φερχάτ Ερτούκ, ο Γιουσούρ Κενάρ, ο Καντίρ Καγιά, αλλά και ο Θανάσης Μαυροβουνιώτης, ο οποίος περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη την περίοδο της χούντας στην Ελλάδα.

Σημαντικές πληροφορίες δίνουν επίσης, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Κωστής Παπαϊωάννου, η Μαρία Πίνιου-Καλλή, διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, η μεσαιωνολόγος Νικολέττα Γιαντσή-Μελετιάδη, ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, ο καθηγητής Νομικής Νέστωρ Κουράκης, η πρόεδρος του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Βασιλείου, η καθηγήτρια Ψυχολογίας Μίκα Φατούρου, στην οποία δέχτηκαν να μιλήσουν χρόνια μετά το έγκλημα τους οι βασανιστές του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ο ψυχολόγος Δημήτρης Πανταζής και η Νίνα Αγγελοπούλου, πρώην συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Χιώτης

Έτος παραγωγής: 2004

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS