Δημήτρης Χατζής- 13 Νοεμβρίου 1913

Ο συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος και αντιστασιακός Δημήτρης Χατζής γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 13/11/1913.  Ήταν γιος του Γεώργιου Χατζή, ποιητή (έγραφε με το ψευδώνυμο Πελλερέν) και εκδότη της εφημερίδας Ήπειρος. Οι πρώτες λογοτεχνικές προσπάθειες του Δημήτρη Χατζή τοποθετούνται γύρω στο 1930, οπότε άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα σε εφημερίδες της Ηπείρου. Το 1947 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του “Η Φωτιά”. Ακολούθησαν τέσσερις συλλογές διηγημάτων και ένα ακόμη μυθιστόρημα, καθώς επίσης πολλά δημοσιεύματά του σε εφημερίδες και περιοδικά, που παρέμειναν ανέκδοτα. Το έργο του τοποθετείται στο χώρο του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Ανήκει στους  ρεαλιστές συγγραφείς της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας με κυρίαρχο στοιχείο της γραφής του τον κοινωνικό προβληματισμό.  Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χατζής συνελήφθη το 1936 από την αστυνομία του Μεταξά, εξορίστηκε από το δικτατορικό καθεστώς για ένα χρόνο στη Φολέγανδρο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχτηκε στο ΕΑΜ ενώ το καλοκαίρι του 1947 εξορίστηκε στην Ικαρία.  Μετά το τέλος του εμφυλίου κατέφυγε ως πολιτικός πρόσφυγας αρχικά στη Ρουμανία και στη συνέχεια στην Ουγγαρία, (που έγινε η δεύτερη πατρίδα του). Το 1967 η δικτατορία του Παπαδόπουλου του απαγόρευσε την επιστροφή στην Ελλάδα, όπου επέστρεψε οριστικά το καλοκαίρι του 1975, όταν ακυρώθηκαν οι δυο καταδίκες σε θάνατο για λιποταξία, που τον βάρυναν από την εποχή του εμφυλίου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο 110 χρόνων από τη γέννηση του Χατζή, παρουσιάζει επεισόδιο από τις «Εκπομπές που αγάπησα» του Φρέντυ Γερμανού, όπου καταγράφεται η πρώτη εμφάνιση του σπουδαίου συγγραφέα στην ελληνική τηλεόραση.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ

Πρόκειται για σειρά εκπομπών στην οποία ο  Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Δημήτρη Χατζή, μέσα από  παλαιότερο αφιέρωμα του Γερμανού  στο πλαίσιο της σειράς «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1977). Στην εκπομπή εκείνη, με αφορμή την παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα», θεατρική διασκευή του διηγήματος του Xατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη» από την συλλογή «Το τέλος της μικρής μας πόλης», ο συγγραφέας εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση. Στο πλατό της εκπομπής, το οποίο πλαισιώνεται από τα εξώφυλλα των βιβλίων του, ο συγγραφέας μιλά για τη συγγραφή των έργων του, για τα θέματα των βιβλίων του, για τη ζωή του. Αναφέρεται σε βιώματά του στην Ουγγαρία και τη Γερμανία τα οποία επηρέασαν τη γραφή του και μιλάει για την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από 30 περίπου χρόνια. Μιλά ακόμη ο πεζογράφος Αντώνης Σαμαράκης, ο οποίος αναφέρεται στο έργο του και θυμάται την επιστροφή του στην Ελλάδα, και στη συνέχεια της εκπομπής ακούγεται μήνυμα που απευθύνει ο Μάριος Πλωρίτης. Αναφορά γίνεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο έργο του «Διπλό βιβλίο», ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την θεατρική παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα». Προβάλλεται απόσπασμα της παράστασης με την Έλλη Φωτίου και το Στέφανο Ληναίο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και στη συνέχεια με συγκίνηση ο συγγραφέας υποδέχεται στην εκπομπή τους δύο πρωταγωνιστές.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στέλλιος Ράλλης

Μουσική Τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Δείτε περισσότερα: archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS