Δημήτρης Μαρωνίτης – 12 Ιουλίου 2016

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη (12 Ιουλίου 2016). Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο»:

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

(video)

Πρόκειται για τη συνέντευξη του Δημήτρη Μαρωνίτη, την οποία παραχώρησε με αφορμή τη συμμετοχή του στην παράσταση «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου. Ο διακεκριμένος φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος, μιλά  για το ρόλο του παιδαγωγού, που υποδύεται, τονίζοντας: «Η δική μου υποψία είναι ότι πίσω από τον παιδαγωγό βρίσκεται και χαμογελάει ειρωνικά ο ίδιος ο Σοφοκλής».

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης εξηγεί επίσης τι σημαίνει για ένα δάσκαλο και λάτρη του θεάτρου να μπαίνει στην πρακτική του θεάτρου, ενώ αναφέρεται και στην επικοινωνία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ιδιότητες, του δασκάλου μέσα στην τάξη και του θεατρικού δασκάλου, του παιδαγωγού, μέσα σε ένα έργο. Τέλος, μιλά για την εμπειρία της μαθητείας, τονίζοντας ότι αυτή είναι ίσως η πολυτιμότερη, για τον αρχαίο λόγο, αλλά και για τη μετάφραση του έργου.

Παράλληλα παρουσιάζονται πλάνα από τις πρόβες και την παράσταση του Δημήτρη Μαυρίκιου, ενώ βλέπουμε τον Δημήτρη Μαρωνίτη στα παρασκήνια του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου καθώς ετοιμάζεται για να βγει στη σκηνή.

Παραγωγή: 1998

Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS