Δημήτρης Μυράτ – 10 Ιανουαρίου 1991

Για την επέτειο θανάτου του ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεωρητικού του θεάτρου Δημήτρη Μυράτ, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ

(video)

Νέο

Σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών του 1986, με φόντο ένα καφενείο και καλεσμένους προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο που συζητούν με τους τρεις παρουσιαστές, τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Φέρρη, για την καριέρα τους, την τέχνη τους και τα επαγγελματικά τους σχέδια. Καλεσμένοι σε αυτό το επεισόδιο ο Δημήτρης Μυράτ και η Βούλα Ζουμπουλάκη.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «Το Καλλιτεχνικό Καφενείο» φιλοξενεί δυο σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο του θεάτρου τον Δημήτρη Μυράτ και τη Βούλα Ζουμπουλάκη. Καθώς είναι σύντροφοι στη ζωή περιγράφουν τη γνωριμία τους όταν ο Μυράτ ήταν καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ο Δημήτρης Μυράτ, γόνος θεατρικής οικογένειας, γιος του Μήτσου Μυράτ και της Χρυσούλας Κοτοπούλη (αδελφής της Μαρίκας) υπήρξε ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, θιασάρχης, θεωρητικός και δάσκαλος. Αφηγείται το ξεκίνημά του στο θέατρο μνημονεύοντας με έμφαση την παράσταση «Συρανό ντε Μπερζεράκ» στο Εθνικό Θέατρο και τον δάσκαλό του Δημήτρη Ροντήρη. Αρχές δεκαετίας ’50 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Κοτοπούλη ενώ από το 1956 και μετά ιδρύει προσωπικό θίασο στο θέατρο «Διάνα», κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο που παρουσίασε εκεί «Το Κράτος του Θεού», του Φριτς Χοφ Βέλντερ το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα η Βούλα Ζουμπουλάκη αφηγείται τη δική της πορεία στο θέατρο, το 1961 τιμήθηκε με το Α΄ Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη (καλύτερης ηθοποιού). Αναφέρονται επίσης στις συνεργασίες τους στον κινηματογράφο και στις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησαν. Στη διάρκεια της κουβέντας θυμούνται σημαντικές θεατρικές στιγμές όπως το ανέβασμα της Ορέστειας στο Κάιρο σε σκηνοθεσία Μουζενίδη (1951)και παραστάσεις έργων για τις οποίες έλαβαν τιμητικές διακρίσεις όπως, το «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» (1961).

Με τη συνοδεία πιάνου του Μίμη Πλέσσα, ο Δημήτρης Μυράτ θυμάται κομμάτια τραγουδιών που ακούστηκαν στις πρώτες μουσικές κωμωδίες που ανέβηκαν στην Αθήνα στο Θέατρο Κοτοπούλη, μιλώντας για την αρχή της θεατρικής του καριέρας αλλά και την προσφορά του στο μουσικό θέατρο. Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής, γίνεται αναφορά στη συγγραφική δράση του Δημήτρη Μυράτ.

Στην εκπομπή, περιλαμβάνονται πλάνα από την παράσταση του θιάσου Μυράτ-Ζουμπουλάκη «Όλοι δεν είμαστε;» του Φρέντερικ Λονσντέιλ, που ανέβηκε το 1985 στο «Θέατρο Αθηνών».

Προβλήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1986.

Έτος παραγωγής: 1985

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS