Δημήτρης Ποταμίτης – 26 Φεβρουαρίου 2003

Ο Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής γεννήθηκε στο 1945 και πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 2003. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές του παιδικού θεάτρου διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της θεατρικής του τεχνικής και της θεματολογίας του.

Την πρώτη του θεατρική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1965 με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, στην «Άλκηστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, δίπλα στην Παξινού και τον Κωτσόπουλο. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε αρχικά με τον θίασο «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού. Το 1973 εγκαινίασε τη λειτουργία του Θεάτρου Έρευνας στην περιοχή του Ζωγράφου με το έργο του Πάβελ Κόχουτ «Αύγουστε-Αύγουστε». Επρόκειτο για ένα από τα πρώτα θέατρα εκτός του κέντρου της Αθήνας, το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το νεοελληνικό θέατρο της Μεταπολίτευσης. Παρουσιάστηκαν σπουδαία έργα από την κλασική ευρωπαϊκή δραματουργία και πεζογραφία στα οποία ο Κύπριος δημιουργός αναμετρήθηκε με τον αδιάλειπτο πειραματισμό, σκηνοθετικό και υποκριτικό. Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή του στο χώρο του παιδικού θεάτρου μέσα από τις παραστάσεις για παιδιά στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Έρευνας. Ο Δημήτρης Ποταμίτης εξέδωσε πολλαπλές ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, μελέτες και πραγματοποίησε μεταφράσεις θεατρικών αλλά και πεζογραφικών έργων, και τιμήθηκε με βραβεία για την προσφορά του.

To Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκουμέντο από το 1978 όταν η ενημερωτική πολιτιστική εκπομπή «Θεατρική Εβδομάδα» επισκέφθηκε το Θέατρο Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ

Τη χειμερινή περίοδο 1978 το Θέατρο Έρευνας της οδού Ιλισίων, που συμπλήρωνε πέντε χρόνια λειτουργίας παρουσίαζε το έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ «Λέντς» σε θεατρική διασκευή Μάικ Σκοτ και σε μετάφραση Ροζίτας Σώκου. Επρόκειτο για τη νουβέλα ενός από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 19ου αι. που γράφτηκε το 1835 και περιγράφει το οδοιπορικό ενός «ψυχικά διαταραγμένου» λογοτέχνη, του Γιάκομπ Λέντς (1751-1792), φίλου του Γκαίτε, μαζί με τον οποίο υπήρξε από τους κεντρικούς δημιουργούς του καλλιτεχνικού κινήματος “Θύελλα και Οργή”.
Η Δανάη Στρατηγάκη συναντά στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου τον Δημήτρη Ποταμίτη ο οποίος μιλάει για τα πεντάχρονα του Θεάτρου Έρευνας και το ποιοτικό του εναλλακτικό ρεπερτόριο, για την παράσταση «Λεντς» και τις προκλήσεις του ρόλου. Στο έργο-ψυχογράφημα του χαρακτήρα του Λεντς παρακολουθούμε απόσπασμα από την υποκριτική επίδοση του Ποταμίτη ο οποίος διεισδύει σε έναν απαιτητικό ρόλο δίνοντας ρεσιτάλ ηθοποιίας. Η δεξιοτεχνία της ερμηνείας του, ως προς την τρέλα του ήρωα, είχε κερδίσει την κριτική της εποχής. Μαζί του εμφανίζεται ο ηθοποιός Πάνος Χατζηκουτσέλης. Στη διάρκεια του ρεπορτάζ η Δανάη Στρατηγάκη δίνει πληροφορίες για τη ζωή του ποιητή και δραματουργού Γιάκομπ Λεντς, κεντρικού ήρωα του έργου.
Το έργο επικεντρώνεται σε μια περίοδο της ζωής του Λεντς όταν καταφεύγει στο περεσβυτέριο του πάστορα Όμπερλιν, που ήταν υπαρκτό πρόσωπο, προκειμένου να θεραπευτεί από την αρρώστια του. Κατά την παραμονή του στο χωριό του ιερέα, ο Λεντς υποφέρει από τρομακτικές κρίσεις, παθαίνει εμμονή με ένα νέο κορίτσι, αναπτύσσει τη θεωρία του περί τέχνης και ιδεαλισμού, γίνεται άθεος. Λόγω της εκκεντρικής συμπεριφοράς του αλλά και της διανοητικής διαταραχής του, τελικά περιθωριοποιείται και πεθαίνει.

Έτος παραγωγής: 1978

Επιμέλεια – παρουσίαση: Δανάη Στρατηγάκη

Ημερομηνία μετάδοσης: 20/1/1978

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS