Δημήτρης Ψαθάς – 13 Νοεμβρίου 1979

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του Δημήτρη Ψαθά.

Απόσπασμα από την εκπομπή ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ, 1976 του Φρέντυ Γερμανού, με τον Δημήτρη Ψαθά.

(video)

Ο Δημήτρης Ψαθάς αφηγείται αναμνήσεις του σχολιάζοντας το είδος του χρονογραφήματος στον ημερήσιο Τύπο και την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού.

Η εκπομπή που προβλήθηκε στις 15 Απριλίου 1976, ήταν αφιερωμένη στον δημοσιογράφο Παύλο Παλαιολόγο ο οποίος διακρίθηκε στο χώρο του χρονογραφήματος. Καλεσμένοι ήταν επίσης ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Γιώργος Ρούσσος και ο Γιώργος Καράγιωργας.

 

Δείτε επίσης την εκπομπή-αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ

(video)
Νέο

Η εκπομπή καταγράφει τη σημαντική διαδρομή του δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά (γεν. 1907-θαν. 1979) στο χώρο των νεοελληνικών γραμμάτων. Για την επίδοσή του στον τομέα της δημοσιογραφίας, την περίοδο που για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Τα Νέα», μιλούν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Μαθιόπουλος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σχολιάζει τη γραφή και το ύφος του λόγου του Δημήτρη Ψαθά στα είδη του χρονογραφήματος και του σατιρικού ευθυμογραφήματος με πιο αντιπροσωπευτικά το «Η Θέμις έχει κέφια» (1937), σάτιρα για τα δικαστήρια, και το χιουμοριστικό μυθιστόρημα «Μαντάμ Σουσού», για την τηλεοπτική μεταφορά του οποίου μιλούν οι ηθοποιοί Άννα Παναγιωτοπούλου και Θανάσης Παπαγεωργίου. Παρουσιάζεται επίσης η ιδιότητά του ως θεατρικού συγγραφέα και η συνεισφορά του στην ελληνική κωμωδία. Οι ηθοποιοί Γιάννης Γκιωνάκης, Κατερίνα Γιουλάκη, Γιώργος Κωνσταντίνου και Θύμιος Καρακατσάνης μιλούν για τα θεατρικά έργα του Δημήτρη Ψαθά, τους ρόλους που ενσάρκωσαν και τη συνεργασία τους μαζί του, με ιδιαίτερη αναφορά στα έργα του «Ο Αχόρταγος», «Το Στραβόξυλο», «Ο Αφελής», «Η Χαρτοπαίχτρα» και «Ο Φον Δημητράκης». Γίνεται λόγος για το ήθος και τους χαρακτήρες των κωμωδιών του, ενώ ο Γιάννης Δαλιανίδης αναφέρεται σε όσες γυρίστηκαν στον κινηματογράφο και σκηνοθέτησε ο ίδιος. Για τη θεατρική συγγραφή του Δ. Ψαθά και τους ήρωές του μιλά, επίσης, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Μανόλης Κορρές. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλονται στιγμιότυπα με σκηνές από την τηλεοπτική σειρά «Μαντάμ Σουσού» και από θεατρικά έργα του Δ. ΨΑΘΑ που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Παναμάς

Παραγωγή ΕΤ 1 1993

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS