Δόρα Στράτου – 19 Ιανουαρίου 1988

Η σπουδαία χορογράφος Δόρα Στράτου έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1988. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου του 1903 και σπούδασε μουσική, τραγούδι, χορό και θέατρο στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 1953, έχοντας καταφέρει να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και με γνώμονα το όραμά της για τη διάσωση του γνήσιου ελληνικού χορού, ίδρυσε το Σωματείο «Ελληνικοί Χοροί-Δόρα Στράτου» το πρώτο οργανωμένο συγκρότημα παραδοσιακών χορών της Ελλάδας. Συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Σπύρος Βασιλείου, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Δημήτρης Χορν κ.α.. Το 1963 στο χώρο του Φιλοππάπου διαμορφώθηκε ένα κηποθέατρο 900 θέσεων ειδικά για το συγκρότημά της, με μόνιμο σκηνικό του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου.

Δείτε τη Δόρα Στράτου σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές της εμφανίσεις στο στούντιο του «Πορτραίτου της Πέμπτης» του Φρέντυ Γερμανού.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ
ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
 

«Εκπομπές που Αγάπησα» είναι μια σειρά εκπομπών-ντοκουμέντων που δημιούργησε ο Φρέντυ Γερμανός ως ανθολογία, από το αρχείο των παλαιότερων εκπομπών του στην ΕΡΤ. Έχοντας μείνει στην τηλεοπτική και δημοσιογραφική ιστορία με τις εκπομπές του το «Πορτραίτο της Πέμπτης», η «Πρώτη σελίδα» και φυσικά το «Αλάτι και πιπέρι», ο ίδιος δημιούργησε αρχειακού ενδιαφέροντος εκπομπές με τις πιο αξιόλογες συνεντεύξεις του. Το συγκεκριμένο θέμα προέρχεται από το επεισόδιο «Διασωθέντα αποσπάσματα κατεστραμμένων εκπομπών» που περιέχει διάφορους καλεσμένους και συνεντεύξεις.
Παρουσιάζει τη Δόρα Στράτου σε μια μοναδική τηλεοπτική παρουσία, σε ένα θέμα αφιερωμένο στον καλλιτέχνη Σπύρο Βασιλείου ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει το μόνιμο σκηνικό του Θεάτρου «Δόρα Στράτου». Η χορογράφος μιλά για τη συνεργασία με τον Βασιλείου αλλά και για την απόφαση της να φτιάξει το θέατρό της στο Φιλοπάππου υπογραμμίζοντας το πάθος της για το θέατρο αυτό. Επίσης μοιράζεται ανέκδοτη ιστορία γύρω από την τοποθεσία του θεάτρου ενώ σκιαγραφεί το πορτραίτο του Βασιλείου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης, Δ. Παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS