Ελένη Χαλκούση – 28 Μαρτίου 1993

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από το θάνατο της ηθοποιού Ελένης Χαλκούση, η οποία έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1993. Η Ελένη Χαλκούση γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1901. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και από το 1926 μέχρι το 1935 ως επικεφαλής θιάσων περιόδευσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Υπήρξε σταθερή συνεργάτης της Μαρίκας Κοτοπούλη από το 1936 έως το 1945. Το 1945 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο όπου και διέπρεψε μέχρι το τέλος της καριέρας της συμμετέχοντας σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις.  Επιπλέον, υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια καθηγήτρια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Ελένη Χαλκούση συνεργάστηκε για χρόνια και με το το Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) παρουσιάζοντας τις εκπομπές ”Η ώρα της γυναίκας” και ”Ο μουσικός ρεπόρτερ” ενώ συμμετείχε και σε πάρα πολλές ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις οι οποίες μεταδόθηκαν από τη δημόσια ραδιοφωνία. Στον κινηματογράφο οι εμφανίσεις της ήταν λίγες μα χαρακτηριστικές σε ταινίες όπως: ”Διακοπές στην Αίγινα” (1957), ”Ραντεβού στην Κέρκυρα” (1960), ”Φτωχαδάκια και λεφτάδες” (1961), κ.ά. Στη δημόσια τηλεόραση συμμετείχε μόνο στην σειρά ”Οι έμποροι των εθνών” (1973) του Ε.Ι.Ρ.Τ.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η Ελένη Χαλκούση υπήρξε εξαίρετη μεταφράστρια θεατρικών έργων, καλλιτεχνική χρονογράφος σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά και έγραψε και δικά της βιβλία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια συνέντευξη που έδωσε η Ελένη Χαλκούση στην εκπομπή ”Επιλογή”, παραγωγής 1980, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της ”Πόλη αγάπη μου”.

ΕΠΙΛΟΓΗ
ΕΛΕΝΗ ΧΑΛΚΟΥΣΗ

Η εκπομπή ”Επιλογή” του Γ. Εμιρζά προβάλλει νέες εκδόσεις βιβλίων και τους Έλληνες συγγραφείς.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η ηθοποιός Ελένη Χαλκούση μιλά για το βιβλίο της ”Πόλη αγάπη μου” που έγραψε για τις αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία στην Κωνσταντινούπολη. Στο βιβλίο αυτό, η διακεκριμένη ηθοποιός δίνει τις αναμνήσεις της από τη ζωή της από το Μακρυχώρι και την Πόλη μέχρι το 1922.

Αρχικά, η Ελένη Χαλκούση αναφέρεται στους λόγους που την έκαναν να γράψει για την Κωνσταντινούπολη. Έπειτα, εξηγεί πως τη βοήθησε να ασχοληθεί με τις τέχνες και την υποκριτική το πολιτιστικό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης με τους ελληνικούς θιάσους που την επισκέπτονταν και το θέατρο της ελληνικής παροικίας. Στην συνέχεια αναφέρεται στην εκπαίδευση των Ελλήνων της Πόλης καθώς και στη ζωή σε αυτή στις αρχές του 20ου αιώνα. Τέλος, θυμάται τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων πριν τη Μικρασιατική καταστροφή.

Έτος παραγωγής: 1980
Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Γ. Εμιρζάς
Επιμέλεια ρεπορτάζ: Περ. Αθανασόπουλος, Γ. Γαλάντης

Παράλληλα, μπορείτε να δείτε στιγμές από την συμμετοχή της Ελένης Χαλκούση σε ραδιοφωνικές παραστάσεις και εκπομπές του Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) τη δεκαετία του 1950, μέσα από το φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ καθώς και ένα απόσπασμα από συνέντευξή της στο περιοδικό ”Ραδιοπρόγραμμα” του 1953.

 

Επιμέλεια φωτογραφικού αρχείου: Αγγελική Σαπλαούρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS