Ελένη Σκούρα, πρώτη ελληνίδα βουλευτής – 18 Ιανουαρίου 1953

ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ.Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

(video)

Ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην πρώτη Ελληνίδα βουλευτή Ελένη Σκούρα το 1953 με αναφορές στην ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα. Η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο της πρώτης Ελληνίδας βουλευτή Ελένης Σκούρα, υποψήφιας με τον συνδυασμό του κόμματος του Ελληνικού Συναγερμού στη Θεσσαλονίκη, η οποία εκλέγεται στις αναπληρωματικές εκλογές της 18ης Ιανουαρίου 1953. Σύντομη παρουσίαση της εξέλιξης του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα αναφέρεται στον αγώνα των γυναικών για την εκπλήρωση του δικαιώματος ψήφου και την διεκδίκηση της πολιτικής ισότητας.

Η Ελένη Σκούρα καταθέτει την προσωπική της μαρτυρία για την είσοδό της στην πολιτική έχοντας προηγουμένως αναπτύξει κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Με συγκίνηση μεταφέρει μνήμες από τις αντιδράσεις του τότε πολιτικού κόσμου αλλά και του απλού λαού απέναντι στο θέμα της εκπροσώπησης των Ελληνίδων γυναικών στην πολιτική. Παρεμβάλλεται συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καλλία, διατελέσαντος υπουργού Παιδείας της Κυβέρνησης Παπάγου, ο οποίος μιλάει για τη νομοθετική κατοχύρωση των εκλογικών δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και για το θέμα της παρουσίας της Ελένης Σκούρα στην τότε πολιτική σκηνή.

Για το γυναικείο κίνημα μιλούν η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών και του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και η Ρένα Λάμψα, γενική γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Προεδρίας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό αρχειακό υλικό και ακούγονται ηχητικά ντοκουμέντα-αποσπάσματα ομιλιών της ΕΛΕΝΗΣ ΣΚΟΥΡΑ.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος

Έτος παραγωγής: 1990

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS