Έλλα Φιτζέραλντ – 15 Ιουνίου 1996

Το καλοκαίρι του 1979, για δύο βραδιές, στις 16 και 17 Ιουλίου, η μεγάλη φωνή της τζαζ, Έλλα Φιτζέραλντ, εμφανίστηκε στο κατάμεστο θέατρο του Λυκαβηττού. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΈΛΛΑ ΦΙΤΖΕΡΑΛΝΤ

(video)

Η εβδομαδιαία ημίωρη ενημερωτική εκπομπή ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ξεκίνησε να προβάλλεται κάθε Σάββατο βράδυ στις 20:15 στο κανάλι της ΥΕΝΕΔ από το Δεκέμβριο του 1976 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1981. Παρουσίαζε θέματα και ρεπορτάζ πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ρεπορτάζ από τη συναυλία της Έλλα Φιτζέραλντ (Ella Fitzgerald) στο θέατρο του Λυκαβηττού στις 16 και 17 Ιουλίου του 1979. Χορηγός της συναυλίας ήταν ο ΕΟΤ. Η συναυλία προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη από το κανάλι της ΕΡΤ στις 4 Αυγούστου.

Τη συναυλία άνοιξε το τρίο Paul Smith με τους, Keter Betts στο μπάσο, Mickey Rocker στα και ντραμς και τον Paul Smith στο πιάνο. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας εμφανίστηκε η Έλλα Φιτζέραλντ ερμηνεύοντας τα τραγούδια Too close to comfort, Satin doll,  Dream dancing, Make some rainbows, It’s all right with me, Misty, After you gone, Round Midnight, Didi, You’ve ’hanged, St Louis blues, Summer time, Mack the knife, πάντα συνοδευόμενη από το τρίο Paul Smith .

Στο ρεπορτάζ της εκπομπής ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, διάρκειας 4,5 λεπτών, παρακολουθούμε την άφιξη της Έλλα Φιτζέραλντ στο θέατρο του Λυκαβηττού και την είσοδό της στα καμαρίνια ενώ την ακολουθεί πλήθος δημοσιογράφων. Η Μαίρη Παραπονιάρη παίρνει σύντομη συνέντευξη από την  Φιτζέραλντ στα καμαρίνια του θεάτρου. Την ρωτάει αν γνώριζε ότι είναι τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα και εκείνη παραδέχεται ότι δεν περίμενε τέτοια υποδοχή. Επίσης μιλάει για την τζαζ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ένα πολύ δημοφιλές μουσικό είδος. Με αφορμή τα γενέθλιά της, η Έλλα Φιτζέραλντ εκφράζει την επιθυμία να συνεχίσει να τραγουδάει και να εισπράττει την αγάπη του κόσμου.Το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ παρουσιάζει το πρώτο τραγούδι από τη ζωντανή εμφάνιση της  Έλλα Φιτζέραλντ στο Λυκαβηττό, το Too close to comfort.

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Έλλα Φιτζέραλντ, μια από τις πλέον σπουδαίες φωνές της τζαζ, με αφορμή την επέτειο θανάτου της στις 15 Ιουνίου 1996.

Το ασπρόμαυρο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 15 Σεπτεμβρίου 1979

Έτος παραγωγής: 1979

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS