Ελληνική Πασχαλιά από το… 1984!

Δευτέρα του Πάσχα σήμερα και το Αρχείο της ΕΡΤ εύχεται σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά και παρουσιάζει το εορταστικό μουσικό πρόγραμμα ”Ελληνική Πασχαλιά” παραγωγής 1984.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Η ”Ελληνική Πασχαλιά’‘ είναι ένα εορταστικό μουσικό πρόγραμμα που προβλήθηκε το Πάσχα του 1984 από την συχνότητα της ΕΡΤ. Το μουσικό πρόγραμμα είναι ποικίλο και παρουσιάζει ένα μουσικό οδοιπορικό σε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Ελλάδας. Παίρνουν μέρος οι: Πόπη Αστεριάδη, Νένα Βενετσάνου, Κώστας Δούκας, Διονύσης Θεοδόσης, Αργύρης Κούκας, Μαρίζα Κωχ, Δημήτρης Κατοίκος, Κλεοπάτρα Λαμπρινού, Αιμιλία Νομικού, Πένυ Ξενάκη, Γιώτα Βέη, Αμαλία Καρζή, Κατερίνα Κόρου, Γιάννης Οικονομίδης, Χρήστος Πανούτσος, Αικατερίνη Παπούλη, Θάλεια Σπανού, Χρήστος Σήκης, Ψαραντώνης καθώς και οι συνθέτες: Λίνος Κόκοτος, Νότης Μαυρουδής, Μίμης Πλέσσας και Γιάννης Σπανός.

Το πρόγραμμα ξεκινά με απόσπασμα από την εκκλησιαστική πασχαλινή λειτουργία την οποία ψάλλει η ”Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία” σε διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Στην συνέχεια παρουσιάζονται παραδοσιακά τραγούδια με χορούς. Με σειρά εμφάνισης ερμηνεύονται τα εξής τραγούδια: ”Σήμερα είναι Πασχαλιά” (ηπειρώτικο), τραγούδι Γ. Οικονομίδης, ”Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή” (θρακιώτικο) γκάιντα: Θ. Κεκές, ”Τραγούδι της Κούνιας” και ”Σήμερα Μέγα Σάββατο” (Φούρνοι Ικαρίας), τραγούδι: Θ. Σπανού.

Ακόμη παρουσιάζονται χοροί από τα νησιά του Αιγαίου (μπάλος), τη Μακεδονία (μελεκές-νιζάμικος), την Κάλυμνο (θυμαριώτικος, τσαμπουνιστός, σούστα), την Κέρκυρα, τη Νάουσα (πατινάδα, παπαδιά), τα Ανώγεια της Κρήτης (πηδηχτός, μαλεβιζιώτικος) και τη Θράκη (Συρτός-γονατιστός). Το μουσικό οδοιπορικό σε παραδοσιακά τραγούδια συνεχίζεται με τα εξής: ”Πού ήσουν πέρδικα καημένη” (τσάμικο, Πελοπόννησος) και ”Πάνω σε μια λεμονιά” (καλαματιανό) σε ερμηνεία της Αμαλίας Καρζή.

Αμέσως μετά η Πόπη Αστεριάδη ερμηνεύει το ”όμορφο που ‘σαι πέλαγο” των Λ. Κόκοτου-Α. Δασκαλόπουλου και τα ”πιο ωραία τραγούδια” και στο πιάνο τη συνοδεύει ο Λ. Κόκοτος. Οι Διονύσης Θεοδόσης, Πένυ Ξενάκη και Αργύρης Κούκας ερμηνεύουν τα εξής τραγούδια του Γιάννη Σπανού: ”Άσπρα Καράβια”, ”Επειδή σ’ αγαπώ”, ”μια φορά μονάχα φτάνει” με συνοδεία του Γιάννη Σπανού στο πιάνο. Η Μαρίζα Κωχ ερμηνεύει τα: ”Φάτα Μοργκάνα”, ”Δες με”, ”ψηλώνει ο νους”’. Ο Χρήστος Σήκης τραγουδά την ”Αβκορίτισσα” και το ”τραγούδι της Σούσας” από την Κύπρο. Έπειτα, ο Ψαραντώνης παίζει κρητική λύρα και ακολουθούν μαντινάδες από τα Ανώγεια της Κρήτης.

Στην συνέχεια του μουσικού οδοιπορικού μεταφερόμαστε στον Πόντο. Ο Παναγιώτης Αποστολίδης παίζει ποντιακή λύρα και τραγουδά τα ποντιακά ”Τικ”, ”τρίγωνα”, ενώ ποντιακούς χορούς χορεύουν τα μέλη του Καλλιτεχνικού Ομίλου Ποντίων Περιστερίου. Η Γιώτα Βέη τραγουδά το ”καλώς τηνε και τη Λαμπρή”. Η Κατερίνα Κόρου ερμηνεύει το ”μπερδεύτηκε μια λεμονιά” από την Εύβοια καθώς και το ”ανοίξαν τα ουράνια”. Η Νένα Βενετσάνου ερμηνεύει τα ”στεφάνια” με το Νότη Μαυρουδή να τη συνοδεύει στην κιθάρα. Η Πόπη Αστεριάδη τραγουδά το ”μια γιορτή”.

Η Αιμιλία Νομικού τραγουδά το ”κοίτα μη χαθείς” συνοδεία Μίμη Πλέσσα στο πιάνο. Ο Δημήτρης Κατοίκος ερμηνεύει τη ”Τζαμάικα” των Μ. Λοΐζου- Λ. Παπαδόπουλου και τον ”Απρίλη”. Ο Χρήστος Πανούτσος τραγουδά το ”σεις αγάδες των Τρικάλων”. Από την Ήπειρο παρουσιάζεται το ”Πέπελι κοφτό” και η ”μονή γκάιντα” Πωγωνίου, ο ”Βλαχοθανάσης” Σουλίου. Η Κλεοπάτρα Λαμπρινού ερμηνεύει το τραγούδι ”μα σ’ αγαπώ” με το Μίμη Πλέσσα στο πιάνο. Η Αικατερίνη Παπουλή τραγουδά το ”Αγιά Μαρκέλα” της Κω.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής χορεύουν τα συγκροτήματα: Μορφωτικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος ”Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ” Δάφνης, Χορευτικός Όμιλος Νάουσας ”Ο ΠΥΡΣΟΣ”, Καλλιτεχνικός Όμιλος Ποντίων Περιστερίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων Κρήτης, Λαογραφικός και εκπολιτιστικός Σύλλογος Σουλιωτών ”ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΟΥΛΙ”, Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου, Σύλλογος Σουφλιωτών και Επαρχιωτών Σουφλίου Αθηνών ”ΤΟ ΣΟΥΦΛΙ”, Πολιτισικός Σύλλογος ΚΩ.

Έτος παραγωγής: 1984
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 22 Απριλίου 1984
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαδάκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS