Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου με τα “Τραγούδια του ’40”

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ‘40


Μουσική εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στη μουσική του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής κι έχει ως θέμα του τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας την περίοδο της ιταλικής εισβολής και της γερμανικής κατοχής.

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου δίνει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης ενώ εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’40. Οι ηθοποιοί του “Ελεύθερου Θεάτρου” Άννα Παναγιωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου και Σταμάτης Φασουλής ζωντανεύουν νούμερα και επιθεωρησιακά τραγούδια του ’40. Η Ελένη Χαλκούση και η Άννα Καλουτά μιλούν με τον Γιώργο Παπαστεφάνου για το θέατρο στην Κατοχή και ειδικότερα για το μουσικό θέατρο.

Περιλαμβάνεται επίσης συνέντευξη του Μίμη Τραϊφόρου ο οποίος αναφέρεται στις πρώτες πολεμικές επιθεωρήσεις όπου πρωτακούστηκαν τα τραγούδια: “Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του”, “Μας χωρίζει ο πόλεμος” και το “Παιδιά της Ελλάδος παιδιά” με τη Σοφία Βέμπο. Τραγούδια της Κατοχής ακούγονται επίσης από την Κούλα Νικολαΐδου, τη Νινή Ζαχά η οποία ξεκίνησε την πορεία της από την Μάνδρα του Αττίκ, την Αλέκα Κανελλίδου και την Ερασιτεχνική Ρεμπέτικη Κομπανία.

Σπάνιο ντοκουμέντο αποτελεί η εμφάνιση στην εκπομπή του συνθέτη Γιάννη Σπάρτακου ο οποίος αφηγείται στιγμές από την καλλιτεχνική ζωή στο κινηματοθέατρο της Σταδίου “Σινέ Νιους” κατά την περίοδο της Κατοχής.

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Έτος παραγωγής: 1977

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS